Hollanda'da 6 ay sonra koalisyon

Hollanda'da geçen yıl 22 Kasım'da düzenlenen seçimlerin ardından oluşturulmakta olan dört partili sağ koalisyonun üzerinde anlaştığı hükümet protokolü açıklandı.

Hollanda'da 6 ay sonra koalisyon
Yayınlanma:

Bu protokol, "Umut, cesaret ve gurur" sloganıyla yapılan ortak basın toplantısında kamuoyuna tanıtıldı. Yeni hükümet, ülke tarihinin en katı iltica ve göç politikalarını uygulamayı planlıyor.

Mülteciler konusunda da çeşitli kısıtlamalar ve sıkı önlemler getirilecek. Süresiz sığınma izni kaldırılacak, geçici ikamet izinlerinde düzenlemeler yapılacak ve oturma izni verilmeyen mülteciler gerekirse zorla sınır dışı edilecek. Ayrıca, koalisyon hükümeti Avrupa Komisyonu'ndan AB'nin iltica ve göç politikalarına katılmama izni, daha fazla sınır kontrolü ve ikili statü sisteminin getirilmesini talep edecek.

Hollanda'ya eğitim için gelen yabancı öğrenci sayısında azalma olacak ve hoparlörlerden okunan ezanlar için yeni düzenlemeler yapılacak.

Gece geç saatlerde hazırlanan taslak, Richard van Zwol ve Elbert Dijkgraaf tarafından Meclis Başkanı Martin Bosma’ya sunuldu. Protokol, 22 Mayıs'ta Meclis'te görüşülecek. Yeni hükümet, genel seçimlerde en fazla oyu alan İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders yerine, protokolün hazırlanması için görevlendirilen Richard van Zwol tarafından kurulacak. “Parlamento dışı hükümet” olarak adlandırılan bu sistemde, yeni başbakan Wilders tarafından koalisyondaki dört parti dışından belirlenecek.

Bu hükümet sisteminde Meclis'teki her partiden bakan adayı gösterilebilecek ve koalisyon partilerinin liderleri Meclis'te milletvekili olarak görev yapmaya devam edecek.

Wilders, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Partimin koalisyon hükümetinde yer alacak olmasından gurur duyuyorum. Çok şey değişecek. Ülkede yeni rüzgarlar esecek. Bu zamana kadarki en sert göç ve iltica politikasını belirledik" dedi. "Hollanda’ya söz veriyorum, Hollanda yeniden bizim olacak" diyen Wilders, yaklaşık 6 yıl önce parlamentoya sunduğu "İslami ifadelerin yasaklanması" yasa teklifini ocak ayında geri çekmişti.

Yaklaşık iki ay önce Wilders, merkez sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon kurmasını engellememek için başbakanlık talebinden vazgeçtiğini açıklamıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.