Hollanda'da tarihe ışık tutacak gelişme: 4 Bin yıllık tapınak bulundu

Hollanda'nın Tiel kasabasında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, tahminlere göre 4 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tapınak ortaya çıkarıldı.

Hollanda'da tarihe ışık tutacak gelişme: 4 Bin yıllık tapınak bulundu
Yayınlanma:

Tiel Belediyesi'nin yazılı açıklamasına göre, arkeologlar 2017 yılında bir sanayi alanında başladıkları kazılar sonucunda, ülkenin orta bölgesinde yer alan kasabada 4 bin yıllık bir tapınak keşfetti. Açıklamada, Hollanda'da yapılan en büyük arkeolojik çalışmanın bu kazılar olduğu ve bulunan tapınağın İngiltere'deki ünlü Stonehenge Tapınağı'na benzeyen bir yapı olduğu belirtildi.

Açıklamada, tapınağın 4 futbol sahası büyüklüğünde olduğu ve içerisinde 3 mezarlık bulunduğu ifade edildi. Tapınağın Taş Çağı'nın sonu ve Bronz Çağı'nın başlangıcında inşa edildiği bilgisi verildi. Ayrıca tapınağın güneş takvimi, tahta kütükler, mezarlık ve ibadet için kullanılan yollar gibi farklı bölümlerden oluştuğu belirtildi.

Tapınaktaki en yüksek tepe güneş takvimi olarak kullanılıyordu ve güneş ışınlarının geliş açısı ve ulaştığı noktalara bakılarak yılın hangi döneminde olunduğu anlaşılıyordu. Açıklamada, tapınaktaki güneş takviminin en dikkat çekici bulgu olduğu ve burada yaşayanların ibadetlerini, hasat zamanını ve diğer faaliyetlerini bu takvime göre belirlediği belirtildi.

Açıklamada, kazılar sırasında bulunan 1 milyondan fazla obje arasında Mezopotamya'dan geldiği düşünülen cam boncukların önemli bir bulgu olduğu vurgulandı. Bu cam boncukların, Hollanda'da keşfedilen en eski örnekler olduğu ve tapınaktaki insanların o dönemde yaklaşık 5 bin kilometre ötedeki insanlarla temas halinde olduklarını gösterdiği ifade edildi.

Arkeologların yaklaşık 80 kişinin gömülmüş ve yakılmış haldeki beden kalıntılarına rastladığı belirtilen açıklamada, ölen kişilerin ritüellerin oluşmasında önemli bir rol oynadığı bildirildi.

Açıklamada, tapınağa ait izlerin artık görülemediği ve bulunan objelerin bazılarının belirli tarihlerde Tiel'deki Streek Müzesi'nde, mezar kalıntılarının ise Leiden şehrindeki Ulusal Antika Müzesi'nde sergileneceği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.