İngiltere'de erken genel seçimlerde İşçi Partisi ezici zafer kazandı

İngiltere'de bugün gerçekleştirilen erken genel seçimlerde, İşçi Partisi büyük bir oy üstünlüğü ile zafer elde etti. Avrupa genelinde aşırı sağın etkinliğinin arttığı bir dönemde, İngiliz seçmenler demokratik tercihlerini büyük oranda merkez-sol yönelimli bir partiden yana kullandı.

İngiltere'de erken genel seçimlerde İşçi Partisi ezici zafer kazandı
Yayınlanma:

Birleşik Krallık'ın bir parçası olan Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'de de yapılan seçimlerde, sandıklar yerel saatle 22.00’de kapandı. Yayınlanan sandık çıkış anketleri, yeni hükümetin İşçi Partisi lideri Keir Starmer tarafından kurulacağını gösterdi.

Sandık çıkış anketlerine göre, 650 üyeli Avam Kamarası'nda İşçi Partisi 410 sandalye kazanarak ezici bir çoğunluk elde etti. Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin sandalye sayısı ise 131'de kaldı. Diğer partilerin dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti: Liberal Demokratlar 61, Reform UK Partisi 13, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 10, Galler’in bağımsızlığını savunan Plaid Cymru Partisi 4, Yeşil Parti 2 ve diğer partiler 19 sandalye elde etti.

İngiltere’nin yeni başbakanı olması beklenen Keir Starmer, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son verecek bu seçim zaferinin ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu seçimde İşçi Partisi için kampanya yürüten, bize oy veren ve yenilenmiş İşçi Partimize güvenen herkese teşekkür ederim” dedi.

Sandık çıkış anketlerine göre Muhafazakar Parti'nin Avam Kamarası'ndaki temsil oranı, 1830'lardan bu yana en düşük seviyeye düşmüş olacak. Bu sonuçlar, partinin modern tarihte karşı karşıya kaldığı en ağır yenilgi olarak kayıtlara geçecek ve İngiliz siyasetinde önemli değişikliklere neden olacak.

Çıkış anketleri, İngiltere, İskoçya ve Galler'deki 130 oy kullanma noktasından elde edilen verilere dayanıyor. Kuzey İrlanda'yı kapsamayan bu anketler, son beş genel seçimde doğru sonuçları ortalama 1 ila 7 sandalye hata oranıyla göstermişti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.