İngiltere'de sigara yasağı hayata geçiriliyor: 2009 tarihinden sonra doğanlara sigara satılmayacak

İngiltere'de hükümet, yeni bir sigara yasağı planını hayata geçirme kararı aldı. Bu plana göre, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra doğan herkesin tütün satın alması yasaklanacak. Bu adım, eski Başbakan Rishi Sunak tarafından önerilmiş ve yeni Başbakan Keir Starmer tarafından yasalaştırılacağı sözü verilmişti.

İngiltere'de sigara yasağı hayata geçiriliyor: 2009 tarihinden sonra doğanlara sigara satılmayacak
Yayınlanma:

İngiltere Kralı Charles da konuşmasında bu sigara yasağı planını desteklediğini belirterek önemli bir destek sağlamıştı.

Yasa tasarısı, tüm partilerin desteğini alarak "bir neslin en büyük halk sağlığı yasası" olarak adlandırılmış. Nisan ayında milletvekilleri tarafından 383'e karşı 67 oy ile kabul edilen yasa, genel seçim çağrısı nedeniyle meclisten geçemeden düşürülmüştü.

Yeni düzenlemeler, Yeni Zelanda'da geçen yıl uygulanan önlemlere benzer şekilde işleyecek ve tütün satışını 1 Ocak 2009 doğumlu ve sonrası nesillere yasaklayacak. Ayrıca, elektronik sigaraların satışı ve pazarlamasında da kısıtlamalar getirilecek.

Yasa tasarısı ayrıca, gelecek nesillerin sigara içme yaşının giderek arılmasını ve sigara satın almasının yasaklanmasını içermektedir. Eğer 2027 yılına kadar kurallar uygulanırsa, şu anda 14 yaş ve altındaki herkes sigara satın alamayacak.

Geçtiğimiz yıl yapılan açıklamalarda, mevcut sigara içicilerinin haklarının korunacağı ve yasağın sadece yeni nesilleri kapsayacağı vurgulanmış. Ayrıca, yasa tasarısı elektronik sigaraların çocuklar ve gençler üzerindeki çekiciliğini azaltmak için markalama ve satış konusunda reform yapılmasını da öngörmektedir.

Yapılan araşmalar, çocukların mentol gibi tatlar yerine sakız ve pamuk şeker gibi tatları tercih ettiğini gösterdiğinden, bu tür tatların da yasaklanabileceği belirtilmektedir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.