İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi için 6 aday

İran'da, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir cumhurbaşkanını seçmek için erken seçim kararı alındı.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi için 6 aday
Yayınlanma:

Seçimlerin 28 Haziran'da yapılacağı belirtiliyor. Seçime katılacak adaylar Anayasa Koruyucular Konseyi tarafından belirlenecek. Konsey, 80 başvuru arasından sadece 6 adayı seçime katılma hakkı kazandırdı. Bu adaylar arasında kadın aday bulunmuyor. Cumhurbaşkanı adayları arasında muhafazakâr isimlerin yanı sıra reformcu olarak sınıflandırılan Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan da yer alıyor.

Öte yandan, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve eski Meclis Başkanı Ali Laricani'nin adaylık başvuruları reddedildi. Koruyucular Konseyi, 2021'de olduğu gibi bu yıl da aday seçimlerini kamuoyu önünde gerekçelendirmedi. Kadın adaylar ise otomatik olarak diskalifiye edildi.

Seçimlerin, aslında 2025 baharında yapılması planlanıyordu ancak İbrahim Reisi'nin vefatı üzerine erkene alındı. Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, seçim organizasyonunu denetlemek üzere acil olarak atandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.