İrlanda Başbakanı Harris'ten dikkat çeken Filistim hamlesi: "Niyetimiz bu ay tanımak"

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesinin Filistin devletini tanımak isteyen diğer devletlerle birlikte hareket ettiğini belirterek, "Niyetimiz Filistin devletini bu ay tanımak ve çok fazla bir gün kalmadı." açıklamasında bulundu.

İrlanda Başbakanı Harris'ten dikkat çeken Filistim hamlesi: "Niyetimiz bu ay tanımak"
Yayınlanma:

İrlanda medyasına yansıyan haberlere göre Harris, 1845-1852 yıllarında yaşanan Büyük Kıtlık'ın anma etkinliği için bulunduğu Longford'da konuştu. Cuma günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı görüşmeye de değinen Harris, Herzog'un İrlanda'nın Filistin'i tanımasının Hamas'ın esirleri serbest bırakma ihtimalini riske atabileceğini söylediğini aktardı.

Harris, İrlanda'nın Filistin'i tanıma kararının tek taraflı olmadığını vurgulayarak, Herzog ile karşılıklı bir atışma yaşamak istemediğini belirtti. Görüşmenin saygı çerçevesinde geçtiğini söyleyen Harris, "Başbakan olarak İrlanda'nın duruşunu dile getirmek, İrlanda halkı adına konuşmak benim görevim." dedi.

İrlanda'nın Orta Doğu, Gazze ve İsrail konularında duruşunun net olduğunu ifade eden Harris, "Acilen şiddetin durması ve engelsiz şekilde insani yardımın ulaşması gerekiyor çünkü gözlerimizin önünde insani bir facia yaşanıyor." şeklinde konuştu.

Harris, "İki devletli çözüme ihtiyacımız var." diyerek, bunun için iki devletin varlığının kabul edilmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca, İrlanda'nın benzeri düşünceye sahip ülkelerle birlikte çalıştığını belirtti.

İsrail'le ilişkilerde gerginlik istemediklerini ifade eden Harris, "İrlanda, diplomatik ilişkilerin gerginleşmesini istemiyor. Bir ülkeyle görüş ayrılıklarınız olabilir, bir ülkenin hükümetiyle halkı arasında fark olabilir. İnanıyorum ki İsrail'de de Filistin'de olduğu kadar çok insan barış, güvenlik ve refah içinde yaşamak istiyor, çocuklarının yiyeceğe ulaşmasını istiyor." dedi.

Son olarak, İrlanda'nın Filistin devletini tanıma takvimine ilişkin soruları yanıtlayan Harris, "Diğer ülkelerle İrlanda'nın izlemesi gereken bir sistem var. Takip edilmesi gereken siyasi süreçler ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Özel güne gelecek günlerde karar vereceğiz. Niyetimiz Filistin devletini bu ay tanımak ve çok fazla bir gün kalmadı." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.