İsrail, 'Hizbullah'ın kalesi'ni vurdu: İşte bölgedeki gelişmeler...
İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik hava saldırılarını yaklaşık bir hafta aradan sonra yeniden başlatarak, ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak bilinen Dahiye bölgesindeki çeşitli noktaları hedef aldı.
Lübnan’ın resmi haber ajansı NNA’nın bildirdiğine göre, İsrail savaş uçakları Dahiye’nin Gubeyri, Kefaat, Seyyid Hadi Otoyolu ve diğer stratejik bölgelerine yoğun bombardıman düzenleyerek birçok binada yıkıma neden oldu. Saldırılar sonucu yangınlar çıkarken, ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.
NEBATİYE’DE TAHLİYE UYARISI
İsrail, Dahiye saldırısının ardından, Nebatiye’de bulunan sivillere tahliye çağrısı yaptı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hizbullah tarafından silah depolamak amacıyla kullanılan binalar ve çevresinden uzaklaşılması” gerektiğini belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, daha önceki saldırılarda Nebatiye’de bir sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin ise yaralandığını açıklamıştı.
ABD VE LÜBNAN ARASINDA ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ: BLİNKEN’DEN İYİMSER AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararı çerçevesinde ilerleme sağlandığını açıkladı. Blinken, diplomatik çözüm yolunda mesafe kat edildiğini belirtirken, ABD'nin bölgede istikrarın sağlanması adına yoğun çaba gösterdiğini ifade etti. Aynı zamanda Gazze’deki insani yardımların arttırılması gerektiğini vurgulayan Blinken, yardımların etkili bir şekilde dağıtılması gerektiğini belirtti.
ABD’DEN İSRAİL-LÜBNAN İÇİN TASLAK ANLAŞMA
ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre, ABD’li bir heyet İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmaları sonlandırmak amacıyla hazırlanan bir taslak anlaşma üzerinde İsrail ile görüşmelerde bulunuyor. WSJ, anlaşma metninde İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını 60 gün daha sürdürmesinin öngörüldüğünü ve sonrasında İsrail’in Lübnan topraklarından çekilmesi gerektiğini kaydetti. Anlaşmanın bir diğer şartı ise BMGK’nin 1701 sayılı kararına uygun olarak Lübnan ordusunun, Hizbullah ve diğer silahlı grupları sınır bölgesinden çıkarması.
Ancak, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ABD başkanlık seçimlerinden önce anlaşmaya yanaşmadığı ve Lübnan tarafının da egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle teklife karşı çıktığı belirtiliyor. BMGK’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in sınırın güneyine çekilmesi ve Litani Nehri’ne kadar olan bölgenin Lübnan ordusu ile UNIFIL tarafından denetlenmesini öngörüyor.
BÖLGEDE GERİLİM TIRMANIYOR
İsrail’in Lübnan’da gerçekleştirdiği son saldırılar ve Nebatiye’den gelen tahliye çağrıları, Lübnan’ın güneyinde gerilimi tırmandırıyor. Öte yandan, ABD'nin devreye sokmaya çalıştığı diplomatik çözüm süreci, henüz taraflar arasında kabul görmüş değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.