İsrail ve Hamas arasında yeniden ateşkes görüşmesi ihtimali

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin ve esir değişimi görüşmelerinin yeniden başlatılması için İsrail, ABD ve Katar'dan yetkililerin dün Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldiğini duyurdu.

İsrail ve Hamas arasında yeniden ateşkes görüşmesi ihtimali
Yayınlanma:

KAN’ın haberine göre, Mossad Direktörü David Barnea, Paris’te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya gelerek İsrail ile Hamas arasındaki esir takası müzakerelerini canlandırmak için görüştü.

Haberde, Barnea, Burns ve Al Sani'nin Paris'teki görüşmeleri sırasında İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerin genel hatlarını belirlemek için çalışacakları belirtildi.

İsrail savaş konseyi üyeleri Beny Gantz, Gadi Eizenkot ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra İsrail’in tüm güvenlik ve askeri birimlerinin (ordu, Mossad ve Şin-Bet/Şabak) başkanlarının, Hamas ile bir anlaşmanın yapılması gerektiğini söyledikleri ancak İsrail'in Hamas'la ihtilaflı konulardaki tutumuna bağlı kalmakta ısrarcı olduğu kaydedildi.

Dün Times Of Israel gazetesinde yer alan haberde, CIA Direktörü Burns'un, Mossad Direktörü Barnea ve Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ile bir araya gelerek esir takası müzakerelerini canlandırmak için görüşeceği belirtilmişti.

Görüşmenin tam tarihi ve yapılacağı yer hakkında detay verilmeyen haberde, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil'in katılıp katılmayacağının ise bilinmediği ifade edilmişti.

İsrail Savaş Kabinesinin 22 Mayıs’ta düzenlenen ve 5 saat süren toplantısında, müzakere heyetine, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve esir takası anlaşması yapılması için görüşmelere devam etme talimatı verdiği bildirilmişti.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkese ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından, İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs sabahı da Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Hamas'ın elinde 128 İsrailli esirin bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.