İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Lübnan'a gitti: "İtalya, 21 günlük bir ateşkes önerdi"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından Orta Doğu'da barış için yeni bir döneme girilmesi gerektiğini ifade etti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Lübnan'a gitti: "İtalya, 21 günlük bir ateşkes önerdi"
Yayınlanma:

Meloni, Ürdün ve Lübnan’a yaptığı ziyaretlerin ardından İtalyan basınına verdiği demeçte, İtalya'nın ateşkese olan bağlılığını yinelemek üzere bölgeye geldiğini belirtti.

Meloni, "İtalya, diğer uluslararası ortaklarla birlikte 21 günlük bir ateşkes önerdi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri bu öneriyi kabul etti." dedi. Sinvar’ın öldürülmesinin ardından, artık İsraillilerin barış için çaba göstermesi gerektiğine inandığını vurgulayan Meloni, bu olayın yeni bir dönüm noktası olabileceğini kaydetti.

Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de telefon görüşmesi yapacağını duyuran Meloni, BM'nin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Gerilimin düşmesi, ateşkesin sağlanması ve Orta Doğu'da iki devletli çözümün önemine dikkat çekti.

Meloni, Lübnan'da yerinden edilen kişilerin durumuna da odaklandıklarını ve yakın zamanda 17 milyon avroluk ek insani yardım tahsis ettiklerini hatırlattı. Beyrut’a yaptığı ziyarette, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nde görevli İtalyan askerlerini de ziyaret etmek istediğini, ancak güvenlik nedeniyle bunun mümkün olamadığını belirtti.

Son olarak, Roma Mahkemesi'nin İtalya'nın Arnavutluk'ta kurduğu iki göçmen merkezine yönelik kararını eleştiren Meloni, hükümetin "güvenli ülkeleri" belirleyeceğini ve bunun yargının değil hükümetin görevi olduğunu söyledi. Bu konuda pazartesi günü bakanlar kurulunu toplayacağını da ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.