Kapı durdurucu olarak kullanılan taşın değeri 1 milyon dolar çıktı!

Romanya'nın güneydoğusundaki bir dere yatağından toplanarak yıllarca kapı durdurucu olarak kullanılan bir taşın, milyonlarca yıllık amber olduğu ortaya çıktı.

Kapı durdurucu olarak kullanılan taşın değeri 1 milyon dolar çıktı!
Yayınlanma:

3,5 kilogram ağırlığındaki bu taş, dünyanın en büyük amber parçalarından biri olarak değerlendiriliyor ve yaklaşık 1.1 milyon dolar değerinde.

MİLYONLARCA YILLIK AMBER

Amber, ağaç reçinesinin milyonlarca yıl boyunca fosilleşmesiyle oluşan değerli bir taş olarak biliniyor. Romanya'nın Colti köyü civarında, Buzau Nehri kıyısında bulunan kumtaşları içinde amber bulunabiliyor ve bu bölgede 1920'lerden beri kehribar çıkarılıyor. Özellikle "Rumanit" adı verilen kırmızımsı tonlara sahip amberler, oldukça nadir ve değerli.

TAŞIN FARKLILIĞI SONRADAN FARKEDİLDİ

Bulunan bu özel amber parçasını Colti'de yaşayan yaşlı bir kadın keşfetmişti. Hırsızlar dahi bu taşı sıradan bir kapı durdurucu sanıp gözden kaçırdı. Kadının 1991'deki vefatının ardından akrabası, bu taşın daha değerli bir şey olabileceğini fark etti ve amberi Romanya devletine sattı. Taş, Krakow’daki Tarih Müzesi'nde incelenerek yaklaşık 38 ila 70 milyon yıl yaşında olduğu belirlendi.

Bu değerli amber parçası, 2022'den bu yana Buzau İl Müzesi'nde sergileniyor ve büyük bir bilimsel ve kültürel öneme sahip olarak değerlendiriliyor.

DAHA ÖNCE BENZER BİR OLAY YAŞANMIŞTI

Daha önce ABD'nin Michigan eyaletinde de bir adamın kapı durdurucu olarak kullandığı taşın aslında 100 bin dolar değerinde bir meteorit olduğu ortaya çıkmıştı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.