Maymun Çiçeği Salgını: Aşı yetersizliği nedeniyle 610 ölüme ulaşıldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve hızla küresel bir tehdit haline gelen maymun çiçeği (Mpox) salgını, ciddi bir sağlık krizi oluşturuyor.

Maymun Çiçeği Salgını: Aşı yetersizliği nedeniyle 610 ölüme ulaşıldı
Yayınlanma:

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği hastalık, bugüne kadar 18 bin kişiye bulaştı ve 610 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Maymun çiçeği virüsüne karşı geliştirilen aşı çalışmaları devam ederken, uzmanlar su çiçeği aşısının da kısmen koruyucu olabileceğini belirtiyor; ancak mevcut aşı stokları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor.

AŞI İHTİYACI BÜYÜK, STOKLAR SINIRLI

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, salgınla mücadele için 10 milyon doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Ancak şu anda mevcut olan aşı sayısı sadece 200 bin doz. Aşı üreticisi Bavarian Nordic, Modified vaccinia Ankara (MVA) tabanlı Jynneos aşısından 2024 sonuna kadar 2 milyon, 2025'e kadar ise 10 milyon doz üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti. GeoVax Yönetim Kurulu Başkanı David Dodd ise Bavarian Nordic'in üretim hızının yetersiz olduğunu vurguladı ve kendi firmalarının da aynı MVA yöntemiyle üretecekleri aşıya onay verilmesi halinde daha hızlı üretim yapabileceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.