NATO bildirgesinde Ukrayna savaşını tırmandırma kararı çıktı

NATO'nun Washington D.C.'de gerçekleştirilen 75. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nden çıkan sonuç bildirgesi, önemli kararlar ve mesajlar içeriyor.

NATO bildirgesinde Ukrayna savaşını tırmandırma kararı çıktı
Yayınlanma:

Bildirgeye göre, NATO üyeleri, Ukrayna'yı tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna doğru ilerlemesinde desteklemeye kararlı. Özellikle, Ukrayna'ya 2023 yılı içinde asgari 40 milyar avroluk askeri yardım sağlanması planlanıyor ve üyelik daveti gönderilmesi koşullar karşılandığında mümkün olacak.

Bildirge aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tek sorumlusu olarak tanımlanırken, bu savaşı kolaylaştıran ve uzatan ülkelerin kınandığı vurgulanıyor. Belarus, Kuzey Kore, İran ve özellikle Çin'in adı geçerek, bu ülkelerin Rusya'ya maddi ve siyasi desteklerini kesmeleri çağrısı yapılıyor. Çin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik olası tehditleri ve Rusya'nın Ukrayna'ya mücadelesine verdiği destek konusundaki endişeler de dile getiriliyor.

NATO'nun terörle mücadelede kararlılığını ve Batı Balkanlar ile Karadeniz bölgesinin stratejik önemini vurgulayan bildirgede, bölgesel barış ve güvenliğin korunması için diyaloğun ve işbirliğinin güçlendirilmesi sözü veriliyor. Ayrıca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne atıfla Karadeniz'in güvenliği ve seyrüsefer özgürlüğünün korunması gerekliliği teyit ediliyor.

Zirveye ev sahipliği yapan ABD'ye teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da ve sonrasında Türkiye'de düzenlenecek olan zirvenin planları da duyurulmuş durumda.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.