NATO daha fazla savaş için daha fazla silah üretimi istiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik silah yardımlarının Kongre'de bloke edilmesinin, Avrupa'nın silah üretim kapasitesini arttırma ihtiyacını vurguladı.

NATO daha fazla savaş için daha fazla silah üretimi istiyor
Yayınlanma:

Avrupa'nın silah endüstrisine dair olarak, "Ukrayna'ya silah sağlamak için üretimimizi artırmalı ve kendi envanterimizi yeniden doldurmak için endüstriyel kapasitemizi daha hızlı geliştirmeliyiz" şeklinde konuşan Stoltenberg, Avrupa'nın olası uzun vadeli bir Rusya ile çatışmaya hazır olmasının yararlı olacağını belirtti.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, NATO üyesi ülkelerin hükümetlerine, silah endüstrisi ile acilen sözleşmeler imzalamaları çağrısında bulunan Stoltenberg, şu anda "barış döneminin yavaş üretiminden, çatışma dönemlerinde gereken hızlı üretime" geçmenin zamanı olduğunu savundu. Ayrıca, Batı'nın ekonomik gücüyle Rusya'yı üretim ve yatırım alanlarında geçebilecek imkanlara sahip olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin ekonomisini uzun bir savaşa hazırladığını ve bu amaçla Rus askeri harcamalarının yüzde 70 arttırılması talimatı verdiğini dile getiren Stoltenberg, Putin'in sürdürdüğü savaşın Avrupa için barışın doğal bir durum olmadığını gösterdiğini ifade etti ve "Putin Ukrayna'da kazanırsa, Rus saldırganlığının başka ülkelere de sıçramayacağının bir garantisi yok" dedi.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen, "Putin savaşı kaybetmezse, Moldova'ya veya Baltık ülkelerine doğru pençelerini uzatabileceğimizi hesaba katmalıyız" ifadesini kullandı. Heusgen, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya "Rus saldırganlığına karşı başarıyla savunabilmesi için gerekli olan tüm silahları ve askeri yardımı sağlamanın belirleyici" olduğunu vurguladı.

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, daha önce Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Alman Ordusu'nun beş yıl içinde savaşa hazır hale gelmesi gerektiğini dile getirdi ve "Bu, savaşın çıkacağı anlamına gelmiyor, ancak böyle bir olasılık var" dedi.

NATO Savunma Bakanları toplantısının 14-15 Şubat tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirileceği ve ana gündem maddesinin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı olacağı bekleniyor. Bunun ardından 16-18 Şubat tarihlerinde geleneksel Münih Güvenlik Konferansı yapılacak. ABD hükümetinin Ukrayna'ya yönelik yeni askeri yardım paketi ise, muhalefetteki Cumhuriyetçilerin vetosu nedeniyle bloke edilmiş durumda.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.