Putin'den Filistin açıklaması: ''Filistin Devleti kurulmadan çatışmalar bitmez!''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tataristan’ın Kazan kentinde düzenlenen BRICS+ Zirvesi sonrasında dünya gündemini ilgilendiren konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Putin'den Filistin açıklaması: ''Filistin Devleti kurulmadan çatışmalar bitmez!''
Yayınlanma:

Putin, Orta Doğu’daki gerginliklerin çatışmaya dönüşmesini istemediklerini ve bölgede Filistin devletinin kurulmasının, çözüm için hayati bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca Ukrayna ile barış süreci konusunda da net konuşan Putin, barışa giden yolun Ukrayna yönetiminin adımlarına bağlı olduğunu ifade etti.

“ORTA DOĞU’DA GERGİNLİĞİN ARTMASI KİMSENİN YARINA OLMAZ”

Basın toplantısında Orta Doğu’daki gerginliğe değinen Putin, bölgedeki çatışmaların büyümesinin önlenmesi gerektiğini söyledi. Filistin devletinin kurulmasının, bölgede yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için önemli bir adım olduğunu savunan Putin, “Büyük bir savaşın patlak vermesini istemiyoruz. Filistin devletinin kurulmasıyla çatışmaların temel nedenlerinden birinin çözülmesi sağlanabilir. Bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması şarttır” ifadelerini kullandı. Putin, Gazze’de yaşanan insani dramın her kesimi üzdüğünü belirterek, 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

UKRAYNA İLE BARIŞ SÜRECİNDE TOP KİEV’DE

Putin, Ukrayna ile barış görüşmelerine yönelik bir soruya ise “Sorumluluk Ukrayna yönetiminde” diyerek yanıt verdi. Türkiye'nin 2022’de İstanbul’da düzenlediği müzakereleri hatırlatan Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a müzakere platformu sağladığı için minnettarız. Ancak Ukrayna, varılan anlaşmalardan vazgeçti ve yeni bir müzakere sürecine girmeyi kabul etmedi” dedi. Putin, Ukrayna yönetiminin savaşın sonlandırılması ve ardından yapılacak başkanlık seçimlerine hazır olmadığını ifade etti. Çin ve Brezilya’nın barış tekliflerini değerlendirmeye açık olduklarını belirten Putin, Ukrayna'nın “irrasyonel hareket ettiğini” savundu.

BRICS+ GENİŞLEMESİ VE SWIFT’E ALTERNATİF ADIMLARI

Kazan’da düzenlenen Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı’na ilişkin bilgiler de veren Putin, toplantıda BRICS’in genişlemesi için bir yol haritası üzerinde uzlaşıldığını ve 35 ülkenin katılımıyla genişleme taleplerinin değerlendirildiğini açıkladı. BRICS ülkelerinin ilk aşamada aday ülkelerden bir liste hazırladığını belirten Putin, ekonomik yaptırımların etkisini azaltmaya yönelik ulusal para birimlerinin kullanımına ilişkin girişimlere de değindi.

RUSYA’NIN UKRAYNA’DAKİ İLERLEMESİ VE BATI’NIN DESTEĞİ

Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlediğini ve Ukrayna’nın ciddi kayıplar verdiğini belirtti. NATO’nun Ukrayna operasyonlarında yer aldığını öne süren Putin, Ukrayna’nın NATO’dan aldığı yüksek teknoloji silahlarla çatışmalara dahil olduğunu ifade etti. “Batı, Ukrayna’daki çatışmalarda doğrudan bir rol üstleniyor” diyen Putin, bu desteğin savaşı körüklediğini savundu.

TRUMP’A YANIT: “RUSYA’YI TEHDİT ETMENİN ANLAMI YOK”

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Putin’i Ukrayna'ya saldırması durumunda Moskova’ya saldırmakla tehdit ettiği sözlerine yanıt veren Putin, “Rusya'yı tehdit etmenin bir anlamı yok, bu bizi daha da güçlü kılar” dedi. ABD ile etkileşime açık olduklarını ifade eden Putin, ikili ilişkilerin geleceğinin ABD’deki seçimler sonrasında belirleneceğini dile getirdi.

KUZEY KORE İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI GÜNDEMDE

Son olarak Kuzey Kore ile ilişkiler hakkında da konuşan Putin, iki ülke arasında kapsamlı bir ortaklık anlaşmasının onaylandığını belirtti. Anlaşmanın 4. maddesinin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyleyen Putin, bu sürecin Kuzey Kore tarafından da ciddiyetle ele alındığını vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.