Putin'den Ukrayna mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ziyareti sırasında Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi.

Putin'den Ukrayna mesajı
Yayınlanma:

Görüşmelerde ikili ilişkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti kapsamındaki entegrasyon süreci ve güncel uluslararası meseleler ele alındı. Putin, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Belarus ile karşılıklı ticaret hacminin her geçen yıl arttığını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Rusya'nın Belarus ekonomisine yaptığı 5 milyar doların üzerindeki yatırımı vurgulayan Putin, iki ülke arasında savunma alanında iş birliğine de değindi. Putin ayrıca, Rusya'nın Belarus'un güvenliğine önem verdiğini ve bu alandaki iş birliğinin temel unsuru olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna ile olası barış müzakerelerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Putin, müzakerelerin Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkılarak yapılması gerektiğini belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin meşruiyetinin sona erdiğini ifade eden Putin, barış müzakerelerinin ültimatomlarla değil, sağduyuyla yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına da değinen Putin, bu trajedinin ardından İran'ın dış politikasında herhangi bir değişiklik olmasını beklemediklerini ifade etti. Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun ise kazayla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri'ni suçladı ve bu ülkenin yaptırımlarının helikopterin uçuşunu etkilediğini iddia etti.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ise Rusya ile görüşmelerinde güvenlik ve savunma ile ekonomi alanındaki konuları ele aldıklarını belirtti. Lukaşenko, Amerika Birleşik Devletleri'nin sınırlarında düzenlediği askeri tatbikatlara dikkat çekerek, İran'daki helikopter kazasını da eleştirdi ve bu ülkeyi suçladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.