Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı: Volodimir Zelenski, "En büyük saldırılarından biri" dedi

Rus birlikleri, Ukrayna'ya büyük çaplı bir hava bombardımanı başlattı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın, cephe hattındaki doğu bölgelerinden Harkov ve Dnipro'dan başlayarak, güneydeki liman kenti Odesa ve başkent Kiev dahil olmak üzere ülkenin neredeyse tüm bölgelerini füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldığını bildirdi. Saldırılarda en az beş kişinin hayatını kaybettiği ve birçok bölgede elektrik ve internet bağlantılarının kesildiği belirtildi.

Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı: Volodimir Zelenski, "En büyük saldırılarından biri" dedi
Yayınlanma:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın çeşitli tiplerde 100'den fazla füze ve yaklaşık 100 İran yapımı Shahed insansız hava aracı kullandığını ifade ederek, bu saldırıyı savaşın "en büyük saldırılarından biri" olarak nitelendirdi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, başkentin birçok bölgesindeki hava saldırıları sonucunda enerji kesintileri yaşandığını, birçok ev ve iş yerinde elektrik ile internet bağlantılarının kesildiğini ve bazı bölgelerde su kaynaklarının da etkilendiğini açıkladı. Klitschko, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Kiev'deki enerji kesintilerinin yanı sıra su kesintilerinin de yaşandığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Andriy Sybiha, saldırıların Kiev'de bir hidroelektrik santralini hedef aldığını aktardı. Ukrayna'nın en büyük özel enerji üreticisi DTEK, saldırıların ardından acil elektrik kesintileri başlattı.

Rus saldırılarında Lutsk, Dnipro ve Zaporijya bölgelerinde en az üç kişinin hayatını kaybettiği, toplam can kaybının beşi bulduğu bildirildi. Lutsk'ta patlamalar sonucu bir apartman bloğunun hasar gördüğü ve olası kayıpların doğrulandığı aktarıldı.

Polonya Silahlı Kuvvetleri Operasyonel Komutanlığı, Rusya'nın Polonya sınırına yakın bölgeleri hedef alan saldırısının ardından Polonya ve müttefik uçaklarının harekete geçirildiğini duyurdu. Polonya ordusu, hava sahalarının muhtemelen bir insansız hava aracı tarafından ihlal edildiğini bildirdi. Ancak, Polonya Silahlı Kuvvetler Operasyonel Komutanı General Maciej Klisz, saldırının bir füze olmadığını, hipersonik, balistik veya güdümlü bir füze olmadığını belirtti.

Moskova, saldırının elektrik arzını ve cepheye demiryolu ile silah ve mühimmat sevkiyatını kesintiye uğrattığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli hava ve deniz tabanlı hassas silahlarla, Ukrayna'nın askeri-endüstriyel kompleksinin kritik enerji altyapı tesislerine büyük bir saldırı düzenlediklerini duyurdu. Açıklamada, Ukrayna'nın dokuz bölgesindeki elektrik trafoları ve üç bölgesindeki gaz kompresör istasyonlarının vurulduğu belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.