Uçakta iki pilot da uyudu, faciadan dönüldü

Endonezya'da, Güney Asya'da bulunan bir ülke olan Endonezya'da, 25 Ocak günü Sulawesi adasından başkent Cakarta'ya doğru hareket eden bir uçakta, 153 yolcu ile birlikte hem ana pilotun hem de yardımcı pilotun (kopilotun) aynı anda uyuya kaldığı ortaya çıktı.

Uçakta iki pilot da uyudu, faciadan dönüldü
Yayınlanma:

Bu durumun fark edilmesinin ardından pilotlar geçici olarak görevden alındılar.

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi'nin (KNKT) yayınladığı ön rapora göre, Batik Air şirketine ait uçakta gece saatlerinde gerçekleştirilen 2 saat 35 dakikalık bir uçuş sırasında 153 yolcu ve dört mürettebat bulunuyordu. Rapor, ana pilotun uçuştan önceki gece yeterince dinlenemediğini belirterek kalkıştan 90 dakika sonra yardımcı pilota bir süre dinlenme izni verdiğini aktarıyor. Ancak yardımcı pilot, uçağın kontrolünü devraldığında uyuyakaldı. Yardımcı pilotun, bir aylık ikiz bebeklerinin olduğu ve bu nedenle uykusuz kaldığı ifade edildi.

Pilotlar aynı anda uyurken, Cakarta havalimanındaki kontrol merkezinde panik yaşandı. Yardımcı pilotun son sinyal vermesinin ardından uçakla iletişim kesildi ve Airbus A320-200 tipi uçaktan hiçbir çağrıya yanıt gelmedi. Ana pilot, 28 dakika sonra uyanarak durumu fark etti ve yardımcısının da uyuduğunu anladı. Durumu Cakarta'ya bildirerek kontrol merkeziyle irtibata geçen ana pilot, uçağın doğru rotada olmadığını belirtti. Uçak, güvenli bir şekilde Cakarta'ya iniş yaptı.

Raporda pilotların isimleri açıklanmazken, her ikisinin de Endonezyalı olduğu belirtildi. KNKT raporu, Batik Air şirketinin pilotlarının uçuştan önce iyi bir şekilde dinlendirilmesi çağrısında bulundu. Şirket, pilotların geçici olarak görevden alındığını ve uçuş görevlilerine yeterli dinlenme süresi tanıdığını belirterek kendini savundu. Soruşturma devam ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.