Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Türkiye'nin arabulucu olarak iştiraki bizim için çok önemli

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, 2024 yılı sonuna kadar ikinci Barış Zirvesi'nin düzenlenmesi için hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Bodnar, Türkiye'nin arabulucu olarak katılımının kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Türkiye'nin arabulucu olarak iştiraki bizim için çok önemli
Yayınlanma:

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nde Kırım Tatar Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşının mevcut durumu değerlendirildi ve katılımcılar basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bodnar, Rusya'nın doğu cephesindeki saldırılarına devam ettiğini ve bazı yerleşim yerlerinden çekilmeye devam ettiklerini ifade etti. "Son gelişmelere bakıldığında, Rusya bizim bölgelerimizden binde bir oranında yer işgal edebildi. Cephede günde yaklaşık 800 ila 2.200 Rus askerinin yaralandığı veya öldüğü bilgilerini paylaşabiliyoruz" dedi.

"DOĞRUDAN İKİLİ BİR GÖRÜŞME OLMAYACAK"

İkinci Barış Zirvesi'nin düzenlenmesinin amaçları arasında Ukrayna'da adaletli bir barış sağlamak olduğunu belirten Bodnar, "Ukrayna ve Rusya'nın karşı karşıya gelip müzakere yapmasını öngörmüyoruz. Bu, doğrudan ikili bir görüşme olmayacak; muhtemelen üçüncü tarafların da dahil olacağı bir formatla gerçekleşecek" diye ekledi. Bodnar, Türkiye'nin tecrübeli bir arabulucu olarak bu süreçteki katkısının büyük önem taşıdığını yineledi.

Bodnar, Ukrayna'nın yeni Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga'nın eski Ankara Büyükelçisi olduğunu hatırlatarak, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin güçlenmesi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. "Başta Bayraktar olmak üzere birçok önemli ortaklık kuruldu. Sibiga'nın göreve gelmesiyle birlikte Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ilk tebrik edenlerden biri oldu" şeklinde konuştu. Ayrıca, Ukrayna'nın yeniden inşası konusunda ilerleme kaydedildiğini belirtti ve Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın önümüzdeki aylarda Ukrayna'yı ziyaret etmesinin planlandığını açıkladı.

"RUSYA KIRIM TATARLARINA YÖNELİK ÖZEL BİR SAVAŞ AÇTI"

Kırım Tatar Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 2021'de Kırım'ı tekrar Ukrayna'ya kazandırma amacıyla kurulan Kırım Platformu'na katıldığını belirtti. Celal, 2021'de tutuklanarak 17 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve hala cezaevinde bulunan birçok Kırım Tatarı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi ve diğer tutuklular için serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Celal, "Kırım'da 220 siyasi mahkum var, bunların 132'si Kırım Tatarı. Bu durum, Rusya'nın Kırım Tatarlarına yönelik özel bir savaş açtığını gösteriyor" dedi.

Celal, Rusya'nın Kırım'daki demografik yapıyı değiştirdiğini vurgulayarak, "İşgal sonrası 800 binden 1 milyona kadar vatandaşı Kırım'a zorla yerleştirdi. Bu durum uluslararası hukukun ihlalidir," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Kırım'da yaşayan insanların kendilerini özgür hissetmediklerini ve durumun oldukça zor olduğunu belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.