2021'den bu yana Türk lirasının reel değerinde bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan geçici verilere göre, Haziran 2024'te reel efektif döviz kuru endeksi, Türk lirasının reel anlamda Eylül 2021'den bu yana en değerli seviyesine yükseldi.

2021'den bu yana Türk lirasının reel değerinde bir ilk!
Yayınlanma:

2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında geçen ay bir önceki aya kıyasla 0,36 puan artışla 61,90 seviyesine ulaştı. Endeks, Mayıs 2024'te 61,54 düzeyindeydi. Aynı dönemde, Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi 0,38 puan artışla 93,92'den 94,30'a yükseldi.

YILLIK DEĞERLENME

Türk lirasının değeri, geçen yılın aynı ayına göre TÜFE bazında 10,25 puan artarak yaklaşık son 5 yılın en güçlü yıllık değerlenmesini gösterdi.

ZİRVE SEVİYELER

Türk lirasının reel değeri böylece yaklaşık son 3 yılın da zirvesine ulaşmış oldu. Yİ-ÜFE bazında da Türk lirası 7,13 puan artış gösterdi.

EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Ekonomistler, Türk lirasının reel efektif döviz kuru endeksindeki bu artışı, ekonomik reformların ve istikrarın bir göstergesi olarak değerlendiriyor. Bu artış, Türkiye'nin dış ticaret dengesi ve rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.