Ankara Çölyak Derneği Başkanı Tanrıseven: Çölyaklılara devletin verdiği maddi destek yetersiz

Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, çölyaklılara devletin verdiği maddi desteğin yetersiz olduğunu belirterek, “0-5 yaş aralığına 246 lira, 5-15 yaş aralığına 375 lira, 15 yaş ve üzerine 339 lira devlet destek veriyor. Çölyak hastalarına verilen destek çok düşük.” dedi.

Ankara Çölyak Derneği Başkanı Tanrıseven: Çölyaklılara devletin verdiği maddi destek yetersiz
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Türkiye’de çölyak hasta sayısının her geçen gün arttığını belirten Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, anadolugazete.com.tr muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 150 bin civarında çölyak hastası bulunduğunu, Ankara’da ise 27 bin çölyak hastası olduğunu dile getirdi.

Son yıllarda glütensiz beslenmeyi tercih eden, hekim tavsiyesi ile glütensiz beslenen kişi sayısının da arttığını belirten Tanrıseven, “Türkiye’de glütensiz beslenen 400-500 bin civarında birey olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

“Çölyak hastalığı, ince bağırsağın ‘glüten’ adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi” olarak tanımlayan Tanrıseven, çölyak hastalarının bir ömür boyu glütensiz beslenmeleri gerektiğini vurguladı.

whatsapp-image-2024-02-14-at-12-09-59.png

Okul kantini, yemekhane ve restoran gibi yerlerde glütensiz yiyecek bulmada yaşanan sıkıntıların hastalara maddi ve manevi zorluklar yaşattığını söyleyen Tanrıseven, glütensiz gıda ürünlerinin diğer ürünlere göre çok daha pahalı olduğuna dikkati çekti.

ÇÖLYAK HASTALARINA AYLIK VERİLEN YARDIM 339 LİRA!

Mehmet Tanrıseven, çölyak hastalarına devletin belli bir miktarda maddi yardım yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

“0-5 yaş aralığına 246 lira, 5-15 yaş aralığına 375 lira, 15 yaş ve üzerine 339 lira devlet destek veriyor. Çölyak hastalarına verilen destek çok düşük. Bu verilen desteğin gıda enflasyonu, memur zammı baz alınarak tekrardan düzenlenmesi gerekiyor. Çünkü glütensiz ürünler çok pahalı. Örneğin glütensiz bir makarna 100 liranın üzerinde, glütensiz ekmek 30-100 lira arasında, glütensiz un 100 lira civarında. Çölyak hastaları beslenmiyor sadece karınlarını doyuruyor. Çölyaklılar nişastalı ekmek alıyor.”

"DESTEK YETERSİZ!"

Tanrıseven, çölyaklılara devletin verdiği maddi desteğin yetersiz olduğunu belirterek, “Devlet tarafından çölyak hastalarına verilen aylık maddi desteğin artırılması gerekiyor. Çölyak hastaları mağdur. Öncelikle bir çölyak hastasının ihtiyaçları belirlenecek ve ona göre fiyat artırılacak.” diye konuştu.

Ankara’da birçok yerel yönetimin çölyak hastalarına destek olduğunu belirten Tanrıseven, çölyaklılara glütensiz ürün ve nakit para yardımında bulunulduğunu da kaydetti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum