Ankara’da ev almak hayal mi oldu?

ATEM Başkanı Hakan Akçam, son 3 yıldır konut piyasasında derin bir kriz olduğunu belirterek, "Küresel kriz inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan yükseliş de bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetleri arttıkça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor." dedi.

Ankara’da ev almak hayal mi oldu?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son 3 yıldır konut piyasasında derin bir kriz olduğunu söyledi.

Akçam, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra deprem bölgesinden Ankara’nın göç aldığını, öğrencilerin okulların açılmasıyla Ankara’ya geldiğini ve bu durumun kira fiyatlarına yansıdığını dile getirdi.

whatsapp-image-2024-01-29-at-13-23-47.png

ANKARA’DA EV ALMAK HAYAL Mİ OLDU?

Ankara’da 1 buçuk milyona ev bulmanın zor olduğunu belirten Hakan Akçam, 2024’te de konut satışlarının düşeceğini öngördüklerini aktararak, “Ne yazık ki ev almak hayal ötesi oldu” dedi.

SON 3 YILDIR KONUT SATIŞI DÜŞÜK!

Ankara’da son 3 yıldır konut satış oranının düşük olduğunu ifade eden Akçam, “Son 3 yılın verilerine bakacak olursak konut satışında her yıl düşüş meydana geliyor. Kuvvetle muhtemel ki 2024 yılında da bir önceki yıla göre konut satışlarında düşüş yaşanmaya devam edecek” diye belirtti.

KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Konut satışlarında yaşanan düşüşün birçok nedeni olduğuna işaret eden Akçam, inşaat maliyetlerinin artması, küresel kriz gibi birçok faktörün konut sektörünün derinden etkilediğini anlattı.

whatsapp-image-2024-01-29-at-13-23-11.png

Hakan Akçam, konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Küresel kriz inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan yükseliş de bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetleri arttıkça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor. Bu da beraberinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanmasına ya da ev kiralarının artmasına sebep oluyor. Bunun gibi birçok nedenden dolayı her açıklamamızda da belirttiğimiz gibi asgari ücretlinin ev alması hayal oldu. Ne yazık ki 2024 yılında da birçok vatandaşımızın ev alması oldukça güç olacak.”

ARSA FİYATI DÜŞERSE, KONUT FİYATINA DA YANSIR!

ATEM Başkanı Akçam, Türkiye’de öncelikle maliyetlerde yaşanan yükselişin durdurulması gerektiğine vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Konut piyasasını düzeltmek için yapılacak ilk işlerden biri de arsa fiyatlarında yaşanan yükselişin durdurulmasıdır ve arsaların özel sektör-kamu iş birliği ile üretilmesinin önü açılmalıdır. Eğer ki arsa fiyatlarında düşüş yaşanırsa bu konut fiyatlarına da yansıyacaktır. Bir diğer faktör ise inşaat malzemelerinin fiyat artışlarının kurla doğru orantılı olması. Her zaman dediğimiz gibi inşaat malzemesi ithalatının olabildiğince minimize edilmesi gerekir. Kendimiz üretirsek ve yerli üreticiye de yeterli desteği sağlarsak bu sorunun da çözüleceğini düşünüyorum.”

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.