Ankara'daki pastacılar maliyetlere isyan ediyor!
Hammadde, asgari ücretin artması, kira ve işçi giderleri gibi birçok kalemde pastacı esnafının giderleri olduğunu belirten Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, pastacıların zor durumda olduğunu söyledi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Unlu mamul üretimi yapan esnafın maliyetleri her geçen gün artıyor. Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, pastacıların yaşadığı sorunları anadolugazete.com.tr'ye anlattı.
Hammadde, asgari ücretin artması, kira ve işçi giderleri gibi birçok kalemde pastacı esnafının giderleri olduğunu belirten Kahveci, pastacıların zor durumda olduğunu söyledi.
Kahveci, asgari ücretin artmasıyla pastane dükkanlarında çalışan usta, kalfaların da maaşın arttığına dikkati çekerek, "Asgari ücret arttı. Siz komi ve tezgahtara asgari ücret veriyorsunuz. Ancak ustayı asgari ücretle çalıştırmak mümkün değil. Şu an ustaya minimum 25 bin lira ödemek durumundasınız. Sigorta'yı da işveren yatırıyor. İşverenin maliyetleri her geçen gün artıyor. Maalesef işvereni işçiyle karşı karşıya bıraktılar. Bir pastaneci dükkanında usta olmazsa, üretim olmaz. Tezgaha ürün çıkartamazsın." dedi.
"PASTANECİLERİN GİDERLERİ ÇOK FAZLA!"
Un, şeker, yumurta, maya ve yağ gibi hammaddelerin pastacıların ana malzemesi olduğunu ifade eden Kahveci, temel gıda ürünlerine zam gelmesiyle pastacıların maliyetlerinin katlanarak büyüdüğüne dikkati çekti.
Odaya kayıtlı Ankara'da bin 150 civarında pastaneci olduğunu belirten Kahveci, şunları kaydetti:
"Pastacının ana malzemelerinden biri olan 50 kilogram şeker pandemi (salgın) öncesinde 220 liraydı, şimdi ise 900 lira.1 koli yumurta 90 lirayı geçti. Unun çuvalı 900 lirayı aştı. Yağ desen uçtu. Bu malzemeler kullanarak bizim esnafımız pasta, kurabiye, simit ve poğaça üretiyor. Maliyetler arttı. O yüzden ürüne de fiyat yansıyor. Biz uygun fiyata hammadde alsak, inanın esnaf elinden geldiğince uygun fiyata satmaya çalışır. Sirkülasyon olur, müşteri gelir. Ancak maliyetler çok yüksek, bir ürünü ucuza satma ihtimalimiz söz konusu değil. Şu an 4 kişilik pastanın ücreti en az 300 lira."
YILBAŞINDA PASTANECİLERİN YÜZÜ GÜLMEDİ!
Yılbaşı öncesi pastanecilerde iş potansiyelinin düşük olduğunu vurgulayan Kahveci, "Ankara memur kenti. Pazar günü yılbaşı akşamıydı. Bu nedenle çoğu kişi hafta sonunu şehir dışında geçirdi. Bu nedenle de esnaf çok üretim yapmadı. Satabileceği kadar pasta ve çeşitleri üretti." diye belirtti.
"ZİNCİR MARKETLER HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYOR!"
Oda Başkanı Kahveci, pastanecilerin en büyük sorununun haksız rekabet olduğunu belirterek, "Ünlü zincir marketlerde pasta, kurabiye gibi ürünler satılıyor. Bu durum bizi kötü etkiliyor. Ünlü zincir marketlerle esnaf başa çıkamaz, çıkamıyor da..." diye sitem etti.
İŞ POTANSİYELİ DÜŞÜK!
Ankara'da 40 yıldır pastanecilik yapan Mustafa Şener, un, şeker ve yumurta gibi pastanecilerin temel malzemelerine zam gelmesi nedeniyle zor durumda olduğunu söyledi.
Pastane İşletmecisi Şener, "Aile işletmesiyiz. Abim usta. Poğaça, simit ve pasta gibi unlu mamullerin üretimini abim yapıyor ancak iş potansiyeli düşük. Maliyetleri anca karşılıyoruz. Dükkâna gelen müşteri sayısı da her geçen gün düşüyor. " diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.