Arıcılardan 'mazot desteği' talebi!

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Ziya Şahin, Son yıllarda hammadde ve akaryakıta gelen zamların arıcıları mağdur ettiğini belirterek, "Gezgin arıcılık bitme noktasına geldi. Bu yüzden önlem alınması lazım. Gezgin arıcılara mazot desteği verilmesi gerekiyor." dedi.

Arıcılardan 'mazot desteği' talebi!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Türkiye'de bitki örtüsü çeşitliliğinin fazla olduğunu belirten Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Ziya Şahin, arıcılık sektörü ve arıcıların sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de arıcılık sektörünün yaşlandığını ifade eden Şahin, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, gençlerin arıcılık sektörüne adım atmak istemediğini söyledi.

Şahin, “Son yıllardaki ekonomik kriz gençleri arıcılık sektöründen uzaklaştırdı. Genç kuşak artık sektöre girmek istemiyor. Çünkü para kazanmıyor. Hiçbir insan para kazanmadığı sektörde durmak istemez, durmuyorlar da. Maliyetler arttı. Mazot şu an 40 lira. İlerleyen aylarda 60 liraya da çıkabilir. Bu durum nereye gidecek.” dedi.

whatsapp-image-2023-10-26-at-11-53-19-1.png

Son yıllarda hammadde ve akaryakıta gelen zamların arıcıları mağdur ettiğini vurgulayan Şahin, gezgin arıcıların zor bir durumda olduğunu kaydetti.

"GEZGİN ARICILAR, TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ"

"Arıcılar mesleğini bırakıyor." diyen Şahin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Gezgin arıcılar, Türkiye’nin lokomotifidir. Gezginci arıcılar olmazda Türkiye’de arıcılık sektörü çöker. Gezginci arıcılar, Türkiye’nin her yıl belli bölgelerinde çalışıyor. Türkiye’de arıcılık sektörünün yüzde 75-80'i gezgin arıcılar tarafından yapıyor. Yaklaşık 9 milyon kovanımız var. Türkiye'de 7 milyon kovan gezdirilerek arıcılık yapılıyor. Geri kalan 2 milyon kovan ise 1 milyonu yöresel arıcılık yapılıyor. Arıcı aslen Muğlalı Isparta yöresinde arıcılık yapıyor. Türkiye’de arı kovanının sabit olan sayısı 1 milyonu geçmez. Arıcılar ekmeğinin peşinde."

aricilik-manisa-aa-2092252.jpg

ARICILARDAN 'MAZOT DESTEĞİ' TALEBİ

Şahin, arıcılığın zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Arıcı 1 milyon arıyı kamyona yüklüyor. Gezgin arıcılar daha sonra Türkiye’nin 4 noktasını 1 (bir) yıl içerisinde dolaşıyor. Kovanı indirmek ayrı bir maliyet, sağım işlemi ayrı bir maliyet. Dolayısıyla gezgin arıcılar arıcılık yapmazsa Türkiye’de arıcılık sektörü çöker. Gezgin arıcılık bitme noktasına geldi. Bu yüzden önlem alınması lazım. Önlem ise gezgin arıcılara mazot desteği verilmesi gerekiyor."

Şahin, arıların bir canlı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Arı bir canlı. Nasıl ki büyükbaş hayvanlar kış mevsiminde ahırda yem yiyorsa, arılarda kışın şekerden yapılmış şerbeti yer. Arıların hayatta kalması için şekerden hazırlanmış şerbeti yemesi gerekiyor. Bu konuda kamuoyunda bir yanlış anlaşılma var. Arılar şekerle beslenebilir. Bu yüzden de kışın arıcılara şeker desteği de verilmesi gerekiyor."

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.