Artan maliyetler üreticileri vurdu! Üreticiler can çekişiyor!
Türkiye'de üreticiler son yıllarda zor günler geçirmeye devam ediyor. Gübre, tohum, yakıt ve tarım ilaçları gibi tarımsal girdilerin maliyetlerinde yaşanan artış üreticileri zor durumda bıraktı.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Türkiye’de son yıllardır üreticiler zor durumda. Gübre, tohum, yakıt ve tarım ilaçları gibi tarımsal girdilerin maliyetlerinde yaşanan artış, çiftçilerin üretim maliyetlerini ciddi oranda yükseltti.
MALİYETLER ARTTI!
Döviz kurlarındaki dalgalanma riski, ithal edilen tarım girdilerinin maliyetlerini artırdı. Yüksek enflasyon ortamının oluşturduğu belirsizlik ihracatta da rekabet gücünü azalttı. Çiftçilerin kar marjları daraldı. Bunun dışında İç ve Orta Anadolu’da meydana gelen kuraklık ve su kıtlığı da çiftçilerin zor durumda bıraktı.
Girdi maliyetlerinin azaltılması için, gübre ve diğer tarımsal girdilerde devlet desteklerinin artırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi gerekiyor.
YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ!
Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği Genel Başkanı Canan Ceylan, tarım üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması adına acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Tarımın desteklenmesi gerektiğini belirten Ceylan, şöyle konuştu:
“Tarımın desteklenmesi, sadece üreticiler için değil, aynı zamanda ülkemizin gıda güvenliği açısından da hayati önem taşımaktadır. Üreticilerin sorunlarına duyarsız kalınamaz. Gıda ihtiyacımızın karşılanması için yerli üretimin desteklenmesi, tarımsal teşviklerin artırılması elzemdir.”
Ceylan, tarım politikasının yeniden gözden geçirilmesine ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üreticilerimizin daha fazla desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi için hükümetimizden çözüm bekliyoruz. Sorunların çözümü için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.” dedi.
“GÜÇLÜ BİR TARIM SEKTÖRÜ, GÜÇLÜ BİR EKONOMİ İÇİN ŞART”
Başkan Ceylan, dernek olarak tarım alanında çalışan tüm üreticilerin yanında olduklarını ifade ederek, “Çiftçilerimizin sesi olmaya ve onların sorunlarını çözmek için gereken her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. Güçlü bir tarım sektörü, güçlü bir ekonomi için şarttır.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.