ATEM Başkanı Hakan Akçam açıkladı: Ankara'da konut fiyatları neden artıyor?

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut açığını gidermek için öncelikle konut inşaatının hızlanması gerektiğini belirterek, ancak maliyetlerdeki artış, yeni konut inşaatını engellediğini ve konut fiyatlarının sürekli olarak yükselmesine neden olduğunu söyledi.

ATEM Başkanı  Hakan Akçam açıkladı:  Ankara'da konut fiyatları neden artıyor?
Yayınlanma:

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira artış oranının aralık ayından bu yana düştüğünü ve konut sorununun zamanla çözüleceğini söyledi.

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Bakan Şimşek’in açıklamalarına ilişkin konuşan Akçam, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından konut fiyatlarının önlenemez bir şekilde yükseldiğini söyledi.

Konut fiyatlarının yükseldiğini ancak konut talebinde azalmaya neden olduğunu vurgulayan Akçam, "Bu durumda konut fiyat artışının devam etmesine yol açtı. Son bir yıl içinde devlet yetkilileri bir dizi proje geliştirdi ve biz de ATEM olarak bu konuda yapılması gerekenleri sürekli olarak vurguluyoruz. Bakanın açıklamalarından anladığımız kadarıyla sorunun çözüleceği ve bu doğrultuda hazırlanan projelerin artırılacağına dair umut verici işaretler var.

KİRA FİYATLARI ARTACAK MI?

Ev fiyatlarında yaşanan düşüşün kira fiyatlarındaki düşüşü de etkilediğini ifade eden Akçam, “Öngörümüz kira artış oranı gittikçe yavaşlayacaktır” dedi.

MALİYETLER ARTTI!

Hakan Akçam, konut açığını gidermek için öncelikle konut inşaatının hızlanması gerektiğine işaret ederek, ancak maliyetlerdeki artış, yeni konut inşaatını engellediğini ve konut fiyatlarının sürekli olarak yükselmesine neden olduğunu söyledi.

İlk aşamada yapılması gereken, konut maliyetlerini düşürmek ve önündeki engelleri ortadan kaldırmaktır. Çünkü konut fiyatları arttıkça, düşük gelirli insanların konuta erişimi zorlaşıyor ve bu durum aynı zamanda kira fiyatlarını da etkiliyor. Örneğin, Ankara'da 10 bin TL'nin altında bir ev bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Dar gelirli bir aile, kira bedelini bile ödeyemezken, bir konut sahibi olmayı hayal etmek çok zor hale geliyor."

Akçam, konut fiyatlarında yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını belirtiyor ve şunları ekliyor:

"Konut fiyatları düştükçe, kira fiyatları da düşmeye veya kira artış oranları azalmaya başlıyor. Şu anda, resmi rakamlar da bunu doğruluyor. Eylül 2023'te aylık kira artış oranı yüzde 9,52 iken, Ekim ayında yüzde 7,91'e, Kasım ayında yüzde 5,97'ye ve aralık ayında yüzde 4,48'e geriledi. Kira fiyatları hala düşmese de en azından artış oranları düşmeye başladı. Bu durum bir süre devam ederse ve ekonominin seyri konut sektörünü canlandırırsa, kira fiyatlarının düşmeye başlayacağını görebiliriz."

YENİ PROJELER GELİŞTİRİLMELİ!

Kira fiyatlarının düşmesi için önerilerde bulunan Akçam, "Konut arzının artması için yeni projeler geliştirilmeli, bankalar kredi politikalarını gözden geçirmeli ve inşaat maliyetlerinin artışının önüne geçilmelidir. Bu adımlar atılmaya başlandıkça, konut fiyatlarının düşeceği ve buna bağlı olarak kira fiyatlarının da düşeceği umulmaktadır.” İfadesini kullandı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.