Bank of America, Türkiye raporunu yayınladı

ABD’li bankacılık devi Bank of America (BoFA), Türkiye ekonomisine ilişkin yeni raporunu paylaştı. Raporda, Türkiye’de makroekonomik dengesizliklerin yavaş ama sürekli bir iyileşme gösterdiği belirtildi.

Bank of America, Türkiye raporunu yayınladı
Yayınlanma:

Bank of America, Türkiye'de keskin bir daralma yerine hâlâ yumuşak bir iniş beklediklerini ifade etti.

Rapora göre, cari açık tahmini yüzde 2’den yüzde 1,7’ye düşürüldü. 2025 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 3,4'ten yüzde 2,8'e revize edildi. Bank of America, Aralık ayında olası bir faiz indirimi öncesinde, Kasım ayı ortasında kısa vadeli faiz oranlarının (OIS) ve Türk devlet tahvillerinin (TURKGBs) cazip hale gelebileceğini belirtti.

BofA ekonomisti Zümrüt İmamoğlu’nun hazırladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimine acele etmeyeceği, ancak Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirim öngörüldüğü belirtildi. Kasım ayında ise verilerin beklenenden daha fazla iyileşmesi durumunda 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceği ifade edildi.

Raporda, enflasyonun yavaş bir şekilde düşmeye devam edeceği öngörüsü yapıldı. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 52'ye gerilerken, Eylül ayında manşet enflasyonun yüzde 48’e düşmesi ve 2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altında kalması bekleniyor.

BoFA, Türkiye'de hizmet sektöründe kira enflasyonunun yüksek seyrettiğini ve genel hizmetlerde de artış gözlemlendiğini belirtti. Yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının, yıl sonu için Merkez Bankası’nın hedeflediği yüzde 38’lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BoFA, 2024 yılı enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 yılı beklentisini ise yüzde 25 olarak belirledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.