Beklenen "Piyasa Katılımcıları Anketi" açıklandı: Ekonominin geleceği ile ilgili ipucu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Beklenen "Piyasa Katılımcıları Anketi" açıklandı: Ekonominin geleceği ile ilgili ipucu!
Yayınlanma:

Ankete göre, yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentilerinde küçük değişiklikler gözlemlenirken, piyasanın büyüme ve faiz oranlarına ilişkin beklentilerinde de dikkat çekici güncellemeler yer aldı.

ENFLASYON BEKLENTİSİNDE KÜÇÜK DÜŞÜŞ

Katılımcıların 2024 yılı sonuna dair tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi, bir önceki anket dönemine göre hafif bir gerileme gösterdi. Önceki ankette yüzde 43,31 olan yıl sonu enflasyon tahmini, bu dönemde yüzde 43,14’e düştü. Ayrıca, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 28,71'den yüzde 27,49'a gerilerken, 24 ay sonrası enflasyon tahmini de yüzde 19,30’dan yüzde 18,38’e indi.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ 37,16’YA DÜŞTÜ

Yıl sonu Dolar/TL beklentisi, önceki anket dönemine kıyasla hafif bir gerileme kaydederek 37,28'den 37,16 seviyesine düştü. Ancak 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi artış göstererek 42,03 TL’den 42,43 TL’ye yükseldi. Bu durum, önümüzdeki yıl Türk Lirası'nın değer kaybına devam edeceğine dair beklentileri işaret ediyor.

FAİZ BEKLENTİLERİNDE ARTIŞ

Ankete katılanların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 50,00'den yüzde 50,83’e yükseldi. Bunun yanı sıra, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi ise değişmeyerek yüzde 50,00 seviyesinde kaldı.

BÜYÜME BEKLENTİLERİNDE GERİLEME

Katılımcıların Türkiye’nin 2024 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi, yüzde 3,4'ten yüzde 3,2’ye düştü. 2025 yılı büyüme beklentisi de bir önceki ankette yüzde 3,5 olarak öngörülürken, bu ankette yüzde 3,4’e geriledi.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

TCMB’nin piyasa katılımcıları anketi sonuçları, enflasyon ve döviz kuru beklentilerinde hafif iyileşmeler olsa da, ekonomideki kırılganlığın sürdüğünü gösteriyor. Özellikle büyüme beklentilerindeki gerileme, ekonomide yavaşlamaya dair endişeleri artırıyor. Faiz oranlarındaki artış beklentisi ise enflasyonu kontrol altına alma çabalarının devam edeceğine işaret ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.