“Borsa üzerinden vurgun yapılıyor, halk kontrollü yoksullaştırılıyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, borsada yaşanan düşüşlere ilişkin sert bir açıklama yaptı.

“Borsa üzerinden vurgun yapılıyor, halk kontrollü yoksullaştırılıyor”
Yayınlanma:

Sosyal medya platformu X’te (Twitter) yaptığı paylaşımda, borsa üzerinden yapılan işlemler ve bu süreçte yaşanan zararlara dikkat çekti.

Karabat'ın açıklamaları şu şekilde:

"Borsa üzerinden vurgun yapılıyor, halk kontrollü yoksullaştırılıyor. AKP, vatandaşları ‘yerli ve milli’ sözleriyle döviz ve altın yerine borsaya yönlendirdi. Geldiğimiz noktada borsaya yatırım yapan 8 milyon civarındaki vatandaşımızın hemen hemen hepsi büyük zararda. Çok büyük bir organize vurgun döndüğü iddiaları var. Son üç ayda, pay senedi değeri 14 trilyon TL’den 13 trilyon TL’ye geriledi, 1 trilyon liralık kayıp oluştu. Ucuza hisse toplayıp satan tahtacılar ve bazı portföy yönetim şirketleri on milyarlarca lirayı ceplerine attılar. Eski Hazine Bakanı Nureddin Nebati, BIST şirketlerinin piyasa değerinin GSYH'ye oranının yüzde 60'a çıkması gerektiğini söylemişti. Mehmet Şimşek de finansman ihtiyacının yüzde 12’sinin sermaye piyasalarından karşılandığını, bunun ABD’deki gibi yüzde 60’a çıkması gerektiğini vurgulamıştı."

Karabat, açıklamasında Moody’s ve diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırmalarını ve bu gelişmenin borsa üzerinde yarattığı etkilere de değindi. "Bu ülkede SPK ne iş yapar? Siz sadece halka arz, AKP açıklamaları, sermaye artırımları gibi evrak işleriyle mi görevlisiniz? SPK’nın asli görevi borsa yatırımcısını korumak, onların soyulmasına engel olmaktır. Bir taraftan vurgun yapılırken diğer taraftan da borsa yatırımcısının hisseleri değersizleştirilerek enflasyonla mücadele ettiğinizi mi sanıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Karabat, borsa yatırımcılarının yaşadığı zararların ve vurgunların sorumlusunun hesap vereceğini belirterek, "Vatandaş üç kuruş birikimi enflasyon karşısında erimesin diye AKP’ye güvenip borsaya girdi. Sonuçta tahtacıların ve bazı portföy şirketlerinin kölesi oldular. Her şey kayıtlar altında. Gün gelince bunların tek tek hesabını soracağız" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.