Çalışan emeklilere kritik uyarı: "Yanlış işlem maaş kesintisine neden olabilir"

Türkiye’de enflasyonun etkisiyle özellikle asgari ücretliler ve emekliler zor günler geçiriyor. 2024 Ocak ayında emekli maaşları 10 bin TL'ye yükseltilmişti. Ancak enflasyonun hızla artması nedeniyle maaşlar erirken birçok emekli ek gelir elde etmek amacıyla çalışmayı sürdürüyor.

Çalışan emeklilere kritik uyarı: "Yanlış işlem maaş kesintisine neden olabilir"
Yayınlanma:

Temmuz ayında, 6 aylık enflasyon farkı alınarak emeklilere %24,73 oranında zam yapıldı ve en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Buna rağmen, emeklilerin maaşları enflasyon karşısında değer kaybetmeye devam ederken, birçok emekli çalışmayı sürdürüyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLER İÇİN ÖNEMLİ RİSK

Emekli maaşıyla geçinemeyen ve çalışmaya devam eden emeklilere kritik bir uyarı yapıldı. Yeni Şafak’tan Cabir Turgut'un haberine göre, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan bireyler, maaş kesintisi riskiyle karşı karşıya kalabilir. İşverenlerin, çalışan emekliler için sigorta başvurusu yaparken iki farklı kod kullanabileceği belirtiliyor.

Emekli olup tekrar çalışanlar için doğru kod, "02" kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi olmalı. Ancak, yanlışlıkla "01" kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden kayıt yapılması durumunda, emekli maaşı kesiliyor.

HATALI KAYIT DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Emekli çalışanların bu tür hatalar nedeniyle maaşlarının kesilebileceğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: "Eğer maaşınızın kesilmesine neden olan bir hata yapıldıysa, hemen sigortanızı yapan şirkete başvurarak hatalı kaydın düzeltilmesini talep edin. İşveren gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra, durumu bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirin."

Emekli çalışanların bu uyarıları dikkate alarak, sigorta işlemlerinde doğru kodun kullanıldığından emin olmaları, olası maaş kesintilerinin önüne geçmek için büyük önem taşıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.