Çay sevenlere kötü haber! Vatandaşın severek tükettiği çaya zam geldi!

Türkiye'de yaşanan gıda enflasyonu giderek büyüyor. Türk halkının sabah- akşam her gün severek tükettiği çaya da zam geldi. Bu durum hem işletmecileri hem de vatandaşları mağdur edecek.

Çay sevenlere kötü haber! Vatandaşın severek tükettiği çaya zam geldi!
Yayınlanma:

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizi gittikçe derinleşiyor. Yüksek enflasyon ve kur krizi TL'nin negatif getirisine yol açarken, artan girdi maliyetleri yeni zamlara neden oldu. Vatandaşın her gün severek tükettiği çaya da zam geldi. Çay fiyatı arttı. Çaykur'un en çok tüketilen iki çay markası Tiryaki ve Rize Turist olarak biliniyor. Tiryaki çayının satış fiyatı 185,66 TL'ye çıktı.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, ÇAYKUR'un çay fiyatlarına zam yaptığını duyurdu. Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "7 Eylül 2024 tarihi itibariyle ÇAYKUR çay grubuna yüzde 18 zam geldi." dedi.

ozgur-ozel-musavat-bey-iyi-partide-cok-emegi-olan-kiymetli-bir-isim-hayirlisi-olsun-56bk.jpg

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Rize’de geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirilen Çay Mitingine katılmıştı. Üreticilerin zor durumda olduğunu vurgulayan Özel, çay kilogram fiyatının 17 lira olmasını eleştirerek, “17 liralık fiyatın üzerine tam 8 lira desteklenme verilmeli. Bu para da en geç Ağustos ayının sonunda ödenmelidir" demişti.

Özel, Türkiye'de her geçen gün çiftçi sayısının azaldığını belirterek, "2003 yılında çiftçi kayıt sisteminde, 2,8 milyon çiftçi kayıtlıyken 20 yıl sonra 2,3 milyon çiftçiye düştü. 20 yılda nüfus 20 milyon artarken 500 bin çiftçiyi kaybettik." dedi.

ÇİFTÇİLERE DESTEK OLUNMALI!

Çiftçilerin sorunları olduğunu belirten Özel, sorunların çözümüne ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için önce kanuna uyacağız. 2006 yılında kanun çıktı. Çiftçilere gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i kadar destekleme verilecekti. Peki hiç verildi mi? Hiç verilmedi. Ne kadar veriliyor. Binde 2. Öyle olunca toplamda 853 milyar lira alacağınız var devletten. Bu sene yüzde 1 verilecek olsa, alınacak para 410 milyar lirayken, bu parayı sizlere, çay ve fındık üreticilerine, bizi doyuranlara ödemek yerine çetelere, müteahhitlere, zenginlere verenlere yazıklar olsun. Hangi ürüne ne destek verileceği bir yıl önceden ilan edilmelidir. Çiftçi ne ekip biçeceğine ona göre karar vermelidir. Ayrıca bu ürünlerden destek verilen, üretilmesi istenenler için yüksek primli teşvik sistemi oluşturulmalıdır."

TÜRKİYE ÇAY ÜRETİMİNDE BEŞİNCİ SIRADA!

Rize'de 100 yıldır çay tarımı yapıldığını anımsatan Özel, şunları kaydetti:

"Türkiye çay tüketiminde birinci sıradayken, çay üretiminde beşinci sıradadır. Sadece çay ithalatını denetleyerek, sınırlandırarak, kaçak çaya engel olarak sizin sıkıntılarınız çözülebilir. Çare buradadır. 1,5 milyon insan, 210 bin aile çayla geçiniyor. Maalesef, bugün en büyük sıkıntı Cumhuriyet tarihi boyunca en kötü durum buradadır."

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.