Ekonomik koşullar küçük esnafı zor durumda bırakıyor | 42 yıllık esnaf Şenol Topa acı tabloyu açıkladı
42 yıldır Ankara'daki Kuğulu Pasajı’nda esnaflık yapan Şenol Topa, değişen ekonomik koşullar ve tüketici davranışları nedeniyle işlerin eskisi gibi olmadığını ifade etti. Topa, "Ekonomik olarak iş duruyor, müşterilerin alışveriş şekli değişti. İnternetten alışveriş yapıyorlar, AVM'lere gidiyorlar. Fiyatlar inanılmaz arttı, eskiden 200-300 liraya sattığımız gömlekler şimdi 700-800 lira oldu." dedi.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Kuğulu Pasajı’nda 42 yıldır esnaflık yapan Şenol Topa, ekonomik koşulların giderek kötüleştiğini ve küçük esnafın bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Topa, internet alışverişi ve AVM’lerin artışıyla değişen tüketici alışkanlıklarının da işleri olumsuz etkilediğini ifade ederek işlerin durma noktasına geldiğini vurguladı.
Şenol Topa, AVM’lerin ve internet alışverişinin artmasıyla müşteri alışkanlıklarının değiştiğini, buna bağlı olarak da işlerin azaldığını ifade etti. Eski günlere kıyasla işlerin çok daha kötü olduğunu vurgulayan Topa, "Eskiden bir tişört alıyorsak, şimdi ihtiyacımız kadar alıyoruz. İnsanlar sadece ihtiyaçlarını karşılıyor, bu da ister istemez ekonomik durgunluk yaratıyor." diye konuştu.
“ESKİ İŞLER YOK, EKONOMİ DURMA NOKTASINDA”
Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıların en çok küçük esnafı etkilediğini belirten Topa, kira ve aidatların artmasıyla başa çıkmanın zorlaştığını vurguladı. Topa, "Devletin ekonomisini dengelemesi gerekiyor. Vergiler, KDV oranları arttı ama buna rağmen büyük açıklar veriliyor. Küçük esnaf olarak bu durumdan çok etkileniyoruz." şeklinde konuştu.
“KÜÇÜK ESNAF BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE”
Ekonomik sıkıntıların giderilmesi için devletin önlemler alması gerektiğini düşünen Topa, "Ekonomiyi yönetmek, ev ekonomisi yönetmeye benzer. Devletin de aynı şekilde ekonomisini dengelemesi gerekir. Ancak alınan önlemler yeterli değil ve bu da ekonomik açıdan bizi zorluyor." dedi.
“GENÇLERİN ÖNÜ AÇILMALI, İŞ KOLLARI ÇOĞALTILMALI”
Şenol Topa, geleceğe dair umutlu olmadığını belirterek, gençlerin ve esnafın önünün açılması gerektiğini söyledi. Topa, "Gençlerin önünü açacaklar ki bu da ekonomi demek. Üretim yok, olanı da satıyorlar. Ülkemizde maalesef üretim desteklenmiyor, ekonomik sıkıntıların çözülmesi için üretim teşvik edilmeli." ifadelerini kullandı.
“AVRUPA'DA EKONOMİK DENGE SAĞLANMIŞ”
Avrupa'daki ekonomik sistemlerle Türkiye'yi kıyaslayan Şenol Topa, "Almanya'da ekonomi insanlar için dengelenmiş. Orada maaşlar yaşam standartlarına göre veriliyor. Türkiye'de ise enflasyon çok yüksek ve insanlar ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor." dedi.
“HER ARTIŞI NORMALLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Şenol Topa, özellikle son dönemde artan maliyetler nedeniyle zorlandığını ifade ederek, "Her şeyin fiyatı arttı, örneğin tişörtlerin fiyatları iki katına çıktı. Örneğin sabah telefon faturası için aradılar, 204 lira olan faturam 400 liraya çıkmış. Her şeyin artışını normalleştirmeye çalışıyorlar ama bu durum insanları daha da zorluyor." şeklinde konuştu.
EMEKLİLİK VE SOSYAL DEVLET ELEŞTİRİSİ
Yıllarca çalıştıktan sonra aldıkları emekli maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek, sosyal devlet anlayışını eleştiren Topa, "42 yıldır çalışıyorum ama aldığımız para çok az. Devlet bize sadaka verir gibi maaş veriyor. Hakkımız olan sigorta priminin karşılığını istiyoruz." diyerek sitemde bulundu.
Topa, 42 yıllık esnaflık hayatında birçok zorlukla karşılaştığını ve bu süreçte ekonomik sorunların giderek derinleştiğini dile getirdi. Şenol Topa, "Yıllarca çalıştım, birçok iş yaptım, ama bugün geldiğimiz noktada emeklerimizin karşılığını alamıyoruz. Bu durum gerçekten üzücü." dedi.
Son olarak, genç neslin karşılaştığı zorluklara da değinen Topa, "Yeni neslin işi gerçekten çok zor. Ekonomik koşullar gençleri de ciddi anlamda zorluyor." diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.