Endüstri 7.0 eski dünya ve yeni dünya kavramlarını da beraberinde getirecek
Türkiye’de sanayi sektörü her geçen gün hız kazanıyor. Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya 9 Temmuz'da fırlatıldı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Süme Endüstri Şirketinin Kurucusu ve Genel Müdürü Kemal Süme, endüstriyel gelişim adımlarının Endüstri 1.0'dan itibaren ivme kazandığını belirterek, "Endüstri 7.0, eski dünya ve yeni dünya kavramlarını da beraberinde getirecek.” dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısına sahip, AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapan ülkelerin kalkınma yarışında bir adım önde yer alacağını söylemişti.
Türkiye'de teknoloji geliştirmek için birçok çalışma yaptıklarını vurgulayan Bakan Kacır, OSB'leri (Organize Sanayi Bölgeleri) yüksek teknolojiye dayalı, yenilikçi üretim yöntemlerinin benimsendiği, katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği merkezler haline getirdiklerine dikkati çekmişti.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Süme Endüstri Şirketinin Kurucusu ve Genel Müdürü Kemal Süme, sanayi devrimiyle birlikte makine teknolojisinin her geçen gün hız kazandığını belirterek, makine gelişiminin “insan gücü” için tehdit olarak görenlerin sayısının azımsanmaması gerektiğini söyledi.
İlerleyen dönemlerde makinaların elektrik ve elektronik teknolojileri ile entegrasyonunun da gelişeceğini aktaran Süme, “Makineleşmeyi insan gücüne tehdit olarak gören gruba bir de insanlığın geleceğine tehdit olanlar eklendi. Ancak o dönemlerde her iki grubu da rahatlatan yegâne unsur, makinaların kontrolünün insan elinde olmasıydı” dedi.
"ENDÜSTRİ 7.0, ESKİ DÜNYA VE YENİ DÜNYA KAVRAMLARINI DA BERABERİNDE GETİRECEK"
Endüstriyel gelişim adımlarının Endüstri 1.0'dan itibaren ivme kazandığından bahseden Süme, şunları kaydetti:
“Bugün Endüstri 4.0, 5.0 ve içine girmekte olduğumuz 6.0 yaklaşımları arasında keskin bir geçişten bahsetmek güçtür. Ülkelere, sektörlere ve projelere bağlı olarak eş zamanlı bir değerlendirmede bulunmak daha anlamlı olacaktır. Bundan sonraki süreçte ise hammadde kıtlığı, verim ihtiyacı ve iklim krizi gibi sebeplerle dünya dışında da arayışın kuvvetleneceği bir Endüstri 7.0'dan bahsetmeye başlayacağımız yıllar uzak görünmemektedir. Endüstri 7.0, eski dünya ve yeni dünya kavramlarını da beraberinde getirecek.”
İşletmelerin ve organizasyonların üretken yapay zeka (Generative AI) kullanımının arttığına dikkati çeken Süme, dünyada ve Türkiye'de yapay zekanın daha çok önem kazandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Teknolojinin, düşünen makinaların alan hakimiyeti olacağı bir dönemde dahi 'insana rağmen' değil, 'insan ile birlikte' yol alacağına inananlardanım. Yapay zekâ algoritmaları, farklı kombinasyonlarda milyarlarca düşünce üretme kabiliyetine erişse de mayasını insani fikriyattan aldığı sürece sonuç olarak, 'insana rağmen' aşamasına gelecek bir evrimin yaşanmayacağı kanaatindeyim. Aksi bir durumda Endüstri 1.0'a dönülmesi bile ütopik değildir.”
Kemal Süme, 21. Yüzyılda değişimin ve dönüşümün her zamankinden daha sık ve yoğun olmaya başladığı sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.