Esnaf girdi maliyetlerinden şikayetçi
Ankara Kuru Temizlemeciler, Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Erdal, sektör olarak içinde bulundukları sorunlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirtti.
Ankara Kuru Temizlemeciler, Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Erdal, sektör olarak içinde bulundukları sorunlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, "Sektörümüzde kayıtdışılığın oldukça fazla olması esnafımıza büyük darbe vurmaktadır. Girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle müşteriyle karşı karşıya gelen kuru temizlemecilerimiz, halı yıkamacılarımız ve temizlik firmalarımız özellikle son dönemde gelen yüksek elektrik faturaları nedeniyle de büyük sıkıntı yaşamaktadır." dedi.
Sektörlerine ilişkin yaşanan sorunları dile getiren Ankara Kuru Temizlemeciler,Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Erdal, odaya kayıtlı üyelerin kayıtdışı çalışanlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ifade etti. Erdal, “Odamızda 170 civarında kayıtlı halı yıkamacı üyemiz var fakat bu rakamın bir kaç katı kayıtdışı firma var. En büyük şikayetimiz kayıtdışı çalışanlar. Önümüzdeki dönem bu konuda önemli çalışmalar yapacağız. Aynı zamanda devletin de bu duruma el atması lazım, Odalar bu konuda tek başına yeterli değil.” dedi.
"ELEKTRİK FATURALARI AŞIRI ARTTI"
Kuru temizlemecilerin ve halı yıkamacıların son dönemde elektrik faturaları nedeniyle de büyük sıkıntı yaşadığını belirten Erdal, şöyle konuştu: “Bizim en önemli girdi maliyetimiz elektrik. Odamıza kayıtlı esnafımızın ortak şikayeti son dönemde elektrik fiyatlarında yaşanan inanılmaz artış. Kuru temizleme makinelerinin ilaç kaynatma sistem vardır. En çok elektriği o yakar. Elektrik olmazsa olmazımız. Elektrik olmadan iş yapamayız. Elektriğin aslında iş yerlerinde, sanayide daha ucuz olması gerektiğini özellikle vurgulamak isterim. Evde tasarruf edebilirsiniz ama üretim yapan esnaf ve sanatkar işyerlerinde, sanayide tasarruf edemezsiniz. Esnaf ve sanatkarlarımız, üretim yapan imalathaneler daha uygun maliyetli ve kesintisiz elektrik temin edebilme şansına sahip olmalı. Elektrik daha ucuz olmalı ki üretim, ticaret teşvik edilsin.”
"GİRDİ MALİYETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR"
Girdi maliyetlerindeki artışın da devam ettiğini söyleyen Erdal, “Maliyetler artmaya devam ediyor. Kuru temizleme ilacında inanılmaz artış oldu. Geçen sene bu dönem fiyatı 3 bin lira olan kuru temizleme ilacı, şu an 20 bin lira oldu. 7 kat artış söz konusu. Eskiden fiyatı Euro olarak sabitti. Diyelim ki ilacın fiyatı 385 Euro, döviz kuru artsa da yine 385 Euro idi şimdi ise Euro artınca miktarını da arttırdılar. Askı ve poşet fiyatlarında da çok artış oldu. Girdi maliyetleri artmasına rağmen kuru temizlemeciler ve halı yıkayıcılar olarak fiyat artışına gitmedik.” diye konuştu.
"KAYITDIŞILIK BİZLERİ BATIRACAK"
Sektörde yaşanan sıkıntıları dile getiren halı yıkama firması sahibi Mahir Aka ise, sektörde binin üzerinde kayıtdışı çalışan grup olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Ortada bir pasta var ve bu pastanın yüzde 65’ini kayıtdışı çalışanlar götürüyor. Vergi yok, oda kaydı yok. Bir Kartal araba ile halıları toplayıp, yıkatarak iş yapıyorlar. Biz yılın 12 ayı kiramızı, vergimizi, Oda aidatımızı, çalışanlarımızın maaşlarını ödüyoruz. Devlete karşı bütün yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ancak kayıtdışılar nedeniyle haksız rekabet oluşuyor ve bu durum bizleri işsiz bırakacak, neticede batıracak. İnternet ortamında kayıtdışı firmaların çok fazla olduğunu söylemek doğru olur. İnternette ben kendi firmamı ayırt edemiyorum. Marka ismimin patentini almama rağmen aynı isimde onlarca kayıtdışı firma çıkıyor.”
15 BİN TL ELEKTRİK FATURASI
Aka, elektrik faturaları nedeniyle de ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Halıyı kurutmak için fan çalıştırmamız gerekiyor onu bile çalıştırmaya korkuyoruz. Bu ay 13 bin liralık iş yaptım 15 bin lira elektrik faturam geldi. Girdi maliyetlerindeki artış hızına yetişemiyoruz. Şu an piyasada poşet 20 lira iken halıdaki poşet 33 lira. Marketteki en pahalı sabunun kilosu 20 lira iken bizim kullandığımız ham maddenin kilosu 50 liradan 350 liraya çıktı.” şeklinde konuştu.
MALİYETLER AŞIRI YÜKSEK
Temizlik firması sahibi Azim Genç de, esnafın yakıt maliyetlerinden şikayetçi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Araçlarımıza aşırı artışlardan dolayı akaryakıt koyamıyoruz artık. Plastik ve petrole dayalı malzemeler kullanıyoruz, bunların da fiyatları aşırı yüksek. Esnafa en büyük darbeyi kayıtdışı çalışanlar vuruyor. Ben 20 personel istihdam ettiriyorum kayıtdışıların vergi ve Oda kaydı yok, yeri belli değil. Fiyat anlamında en çok esnafa darbe vuruyor ve bu durum da sektörel çöküşe neden oluyor. Devletin bizim önümüzü açmasını istiyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.