Esnaftan sigara zammı tepkisi: "Sigara zammı kaçak sigara riskini artırıyor"

Ankara'nın Kızılay semtinde büfe işleten Burak Can Çelik, sigara zamlarının tüketimi azaltmadığını; aksine kaçak sigara riskini artırdığını belirtti. Sık yapılan zamların esnafı zor durumda bıraktığını ifade eden Çelik, bayilerin zamdan olumsuz etkilendiğini de söyledi.

Esnaftan sigara zammı tepkisi: "Sigara zammı kaçak sigara riskini artırıyor"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Sigara fiyatlarına yapılan zamlar, Türkiye genelinde geniş yankı uyandırırken, Ankara’nın Kızılay semtinde büfe işleten Burak Can Çelik, sigara zammı ile ilgili görüşlerini anadolugazete.com.tr'ye açıkladı. Çelik, zamların sigara tüketimini azaltmadığını, aksine tüketicilerin alım gücünü zorlamasına rağmen sigaradan vazgeçmediklerini belirtti.

"SATIŞLAR AZALMIYOR"

Burak Can Çelik, zamların sigara tüketimi üzerinde beklenen caydırıcı etkiye sahip olmadığını dile getirerek, “Sigara fiyatlarına yapılan zamlar, tüketicilerin alım gücünü zorluyor ama tüketim azalmıyor. Sigaraya yapılan zamlar toplumu tütüne karşı korumak amacıyla yapılıyorsa, zam yapmanın çözüm olmadığını söyleyebilirim.” dedi. Çelik, zamların caydırıcı bir politika gibi görünse de sigara bağımlılığı nedeniyle insanların alışkanlıklarından vazgeçmediğine dikkati çekti.

sigfaratepki.jpg

"KAÇAK SİGARA RİSKİ ARTIYOR"

Sigara fiyatlarının artmasıyla birlikte, piyasada kaçak sigaraların da yaygınlaştığına vurgu yapan Çelik, “Zamlar, bazı tüketicilerin daha uygun fiyatlı kaçak sigaralara yönelmesine sebep olabiliyor. Bu durum, yasal satış yapan büfe ve tekel bayilerini de etkiliyor. Kaçak sigara satışları, devletin vergi gelirlerinde de ciddi kayıplara yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

"BAYİLER ZORLANIYOR"

Çelik, sık sık yapılan sigara zamlarının, bayilerin işleyişini de olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: “Sık sık yapılan zamlar, bayilerin stok maliyetlerini artırabilir ve yeni zam gelmeden önce stok yapma baskısı oluşturabilir. Ayrıca, tüketicilerin zam öncesi sigara stoku yapma eğilimleri de bayilerin satış stratejilerini etkileyebilir.” Çelik, zamların sadece tüketiciyi değil, aynı zamanda esnafları da zor durumda bıraktığını ve birçok bayi ve büfenin yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldığını belirtti.

bufe.jpg

GÜNCEL SİGARA FİYATLARI

Çelik, fiyatların şu anki durumunu şu şekilde özetledi:
Parliament Aqua Blue slims: 80 TL
Parliament Night Blue / Aqua Blue / Reserve: 79 TL
Parliament Midnight Blue: 76 TL
Marlboro Red long: 79 TL
Kent Grubu: 61 TL'den başlıyor

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.