Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: ''IMF kriterini yakaladık''

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemindeki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkış sürecini, cari açıkta elde edilen başarıları ve ekonomik dengelere yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: ''IMF kriterini yakaladık''
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkışını bir ekip çalışmasının sonucu olarak değerlendirerek, "Gri listeye girmek kolay, çıkmak zor. İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık." dedi. Ayrıca, bu süreçte tüm hazine bakanlarıyla sürekli iletişimde olduklarını belirtti.

FİNANSAL SİSTEM VE REZERV YÖNETİMİ

Şimşek, finansal sistemin sağlıklı işlemesi ve itibarının korunmasının önemine vurgu yaptı. "Rezerv yeterliliği bakımından neredeyse IMF kriterini yakaladık. Swap hariç net rezerv artı 12 milyar dolara yükseldi." diyerek, döviz rezervlerini endişe kaynağı olmaktan çıkardıklarını ifade etti. Şimşek, asıl hedeflerinin enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve nominal kurlarda istikrar sağlamak olduğunu belirtti.

MOODY'S VE FON AKIŞI

Türkiye'nin gri listeden çıkmasının ardından Moody's'in olumlu değerlendirmesi olduğunu aktaran Şimşek, fon akışının son derece güçlü olduğunu söyledi. "Türkiye gri listeden oybirliğiyle çıktı. Terörizmin finansmanıyla mücadele etmeye devam edeceğiz. MASAK'ın idari kapasitesini geliştirip yapay zekayı devreye alacağız" dedi.

CARİ AÇIKTA BAŞARI VE EYT'NİN MALİYETİ

Cari açıkta elde edilen başarıları da değerlendiren Şimşek, "Geçen Mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı, bu Mayıs ayında 26 milyar dolara inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım." dedi. Ayrıca, EYT'nin maliyetinin yıllık 724 milyar TL olduğunu ve bütçe dengelerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

EKONOMİK DENGELER VE KKM

Büyümedeki dengesizliklerin giderildiğini belirten Şimşek, "KKM'de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bu durum para politikasının çalışmasını engelliyordu. Bugün itibariyle şirketlerin KKM'deki vergi avantajı son buldu. Artık şirketler için bir istisna yok" dedi. Şimşek, enflasyonun düşüşü ile birlikte reel ücret artışlarının yaşanacağını söyledi.

ENFLASYON VE ASGARİ ÜCRET

Şimşek, “Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir.” dedi.

Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakıldığını ve bu uygulamanın bütçeye maliyetinin 670 milyar TL olduğunu belirtti. Ayrıca, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile emekli başına çalışan sayısının 1,5 seviyelerine indiğini ifade etti.

''ENFLASYON YAVAŞLAYACAK''

Enflasyonun yavaşlayacağını belirten Şimşek, “Vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu, dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek.” dedi.

VERGİDE KAYITDIŞILIK ÖNLENECEK

Vergi paketine ilişkin tartışmalara da değinen Şimşek, “Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı. Motokurye konusu da pakette yok. Gündemde değildi.” açıklamasında bulundu.

Vergi adaleti ve etkinliğine vurgu yapan Şimşek, “Türkiye'de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak.” dedi.

''BİZİM TERCİHİMİZ VERGİLENDİRİLMEYEN ALANLARDAN VERGİ ALMAK''

Türkiye'nin vergilerinin gelire oranının yüzde 21 bile olmadığını belirten Şimşek, OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke olduklarını söyledi. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranının yüzde 9,1, AB'de bu oranın yüzde 13,6, OECD ülkelerinde ise yüzde 10,5 olduğunu kaydeden Şimşek, “Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.” ifadelerini kullandı.

Vergi paketinde yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi veren Şimşek, “Çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.” dedi.

Asgari ücret zammı için reel artış beklendiğini belirten Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını vurguladı. Şimşek, asgari ücretliler ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade ederek, tek amaçlarının refah artışı olduğunu söyledi. Ayrıca, EYT'nin yıllık maliyetinin 724 milyar lira olduğunu açıkladı.

"BU SENE ASGARİ ÜCRET REEL OLARAK ARTMIŞ OLACAK"

Şimşek, Türkiye'nin risk priminin geçen yıl 700 civarındayken bu sene 270 baz puanlara düştüğünü belirtti. Dengesizliklerin giderilmesinin ve bunu kalıcı hale getirmenin önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, vatandaşlardan bu süreçte inanmalarını istedi. Asgari ücretin AK Parti hükümetleri döneminde dolar bazında ciddi oranda arttığını ifade eden Şimşek, Haziran 2024 itibariyle asgari ücretin 524 dolar olduğunu söyledi. Bu sene asgari ücretin reel olarak artacağını belirten Şimşek, asgari ücretin yüzde 49 arttığını ve ilk 6 ayda enflasyonun yüzde 20'lerde olacağını kaydetti.

"TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK DEĞİL"

Şimşek, yıl sonunda enflasyonun piyasanın beklediği gibi yüzde 42-43 seviyelerinde olacağını ifade etti. Gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücretin Türkiye'de olduğunu belirten Şimşek, asgari ücretin düşük olmadığını söyledi. Asgari ücreti vergi dışında bıraktıklarını ve bunun bütçeye maliyetinin 670 milyar TL olduğunu belirtti. Şimşek, EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısının 1,5 seviyelerine indiğini de sözlerine ekledi.

EKONOMİK İSTİKRAR VE REFAH ARTIŞI HEDEFİ

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik sorunlarına kolay çözümler olmadığını, ancak vatandaşların enflasyona karşı korunacağını ve refah artışının sağlanacağını vurguladı. Hükümetin ekonomi politikalarının istikrar ve sürdürülebilirlik üzerine kurulu olduğunu belirten Şimşek, uzun vadeli çözümlerle ekonomik dengesizliklerin giderileceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.