İslam Memiş'ten yatırımcılara kritik uyarı: Dolarda sert düşüşler bekleniyor

Ekonomist İslam Memiş, ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin açıklanmasının ardından dolarda sert düşüşlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İslam Memiş'ten yatırımcılara kritik uyarı: Dolarda sert düşüşler bekleniyor
Yayınlanma:

Memiş, işsizlik oranındaki artış ve Fed’in faiz politikalarındaki olası değişikliklerin yatırımcılar için dikkatle takip edilmesi gereken gelişmeler olduğunu belirtti.

TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİLERİNİN ETKİSİ

İslam Memiş, ABD işgücü piyasasındaki verilerin dolar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, "Tarım Dışı İstihdam verileri sonrası dolar karşısında altın ve diğer varlıklarda sert düşüşler yaşanabilir" dedi. 2024 yılının ortalama tarım dışı istihdam verisinin 203 bin olduğunu belirten Memiş, bu rakamın önceki yıllara göre düşük kaldığını ve istihdam artışında belirgin bir yavaşlama olduğunu vurguladı.

İŞSİZLİK ORANINDAKİ ARTIŞ VE FED’İN KARARLARI

Memiş, işsizlik oranındaki yükselişin Fed üzerindeki baskıyı artırabileceğini ifade ederek, "İşsizlik oranı Nisan ayında %3,9'du, zamanla bu oran yükseldi. Eğer işsizlik oranı %4'ün üzerinde kalırsa, Fed'in faiz indirimi baskısı azalabilir. Ancak %4,30 seviyelerine çıkması durumunda, Fed'in faiz indirimlerine daha agresif yaklaşması beklenebilir" şeklinde konuştu.

EYLÜL AYINDA FED’İN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Eylül ayında yapılacak olan Fed toplantısında faiz indirimi ihtimalini de değerlendiren Memiş, "Fed, Eylül ayında 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapabilir. Olumsuz istihdam verileri 50 baz puanlık bir indirimi daha olası hale getirirken, olumlu veriler 25 baz puanlık indirimi destekleyebilir" dedi.

DOLARDA ANİ DÜŞÜŞ UYARISI

Memiş, Fed'in seçim öncesi büyük bir değişiklik yapma olasılığının düşük olduğunu belirterek, yatırımcıların dolarda yaşanabilecek ani düşüşlere karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı. Piyasaların bu tür ani değişimlere karşı tedbirli olmasının önemine dikkat çeken Memiş, yatırımcılara temkinli olmaları çağrısında bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.