Küresel piyasalarda son durum: Piyasalarda hareketlilik başladı!

Küresel piyasalarda risk algısı güçlendi. İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırı piyasaları tedirgin etti.

Küresel piyasalarda son durum: Piyasalarda hareketlilik başladı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

18 EKİM 2023 PİYASA DURUM:

Küresel piyasalarda, dün gece Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının ardından risk algısı güçlenirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına ilişkin fiyatlamalar da belirsizlikleri artırıyor.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, dünya genelinde büyük tepki toplarken, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş alanlara yayılabileceği ve petrol arzını etkileyebileceği ihtimali varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor.

Bununla birlikte dün ABD'de açıklanan perakende satışlar beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, enflasyon endişeleri de güçlü kalmaya devam ediyor. Ülkede perakende satışlar, eylülde aylık bazda yüzde 0,7 artışla 704,9 milyar dolar oldu.

ABD'de sanayi üretimi, eylülde aylık bazda yüzde 0,3 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı, 0,2 puan yükselerek 79,7'ye çıktı.

Fed yetkilileri dün de sözle yönlendirmelerine devam ederken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'nin ekonomik resesyona girmesi halinde bunun yakın zamandaki diğer sıkıntılı dönemlerden daha hafif olabileceğini bildirdi.

Enflasyonun yolunun henüz net olmadığını ancak enflasyonda belirgin bir ilerleme görüldüğünü dile getiren Barkin, hala ekonominin yavaşladığına dair teyit aradığını söyledi.

Söz konusu gelişmelerin ardından tahvil piyasalarında satış baskısının arttığı görülürken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi yüzde 5,20, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,83 ile son 16 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Artan enflasyon endişeleri Fed'in gelecek dönem atacağı adımlara yönelik fiyatlamaları de etkilemeyi sürdürürken, bankanın yüzde 93 ihtimalle gelecek ay politika faizini sabit tutacağının öngörülmesine karşın, aralık ve ocaktaki toplantılarda faiz artırım ihtimali güçleniyor.

Buna göre, para piyasalarında aralıkta da Fed'in yüzde 60 olasılıkla politika faizini değiştirmeyeceği, ocakta ise yüzde 55 ihtimalle faiz artışına gideceği fiyatlanıyor.

Emtia fiyatlarının yeni günde yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artışla 90,4 dolardan, bakırın libresi yüzde 0,7 yükselişle 3,60 dolardan ve altının onsu yüzde 0,8 değer kazancıyla 1.939 dolardan alıcı buluyor.

Öte yandan, ABD'de bilanço sezonu yoğunlaşmaya devam ediyor. Buna göre, Bank of America'nın dün beklentilerin üzerinde kar açıklamasıyla hisse fiyatı yaklaşık yüzde 2 yükselirken, bugün Tesla, Procter & Gamble, Morgan Stanley ve Netflix başta olmak üzere 20'den fazla şirketin bilançosunu açıklaması bekleniyor.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Fed'in Bej Kitap Raporu'ndan alınacak sinyallerin piyasaları etkileyebileceğini kaydederek, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarınki açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını söyledi.

Söz konusu gelişmelerle dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,04 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Robert Holzmann enflasyon konusunda henüz yeterince yol almadıklarının altını çizerken, ECB, bankalara gayrimenkul sektörüne daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

Analistler, söz konusu gelişmelere karşın para piyasalarında ECB'nin politika faizini daha fazla artırmasının öngörülmediğini ancak faiz artırım ihtimalinin yeniden fiyatlamalara dahil olmaya başladığını kaydetti.

Öte yandan, İngiltere'de bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,7 artışla beklentileri aştı.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 yükselirken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,09 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Asya pay piyasaları yeni günde satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Çin'in beklentilerin üzerindeki büyüme verileri de risk iştahının artmasına yardımcı olmadı.

Çin ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 4,9 büyüyerek yüzde 4,5'lik beklentileri geride bırakırken, ülkede sanayi üretimi de eylülde yıllık bazda yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 5,5 artarak öngörüleri aştı.

Analistler, söz konusu verilere karşın Çin ekonomisine ilişkin endişelerin varlığını koruduğunu kaydederek, bu durumun piyasalarda satış baskısını desteklediğini ifade etti.

Öte yandan, piyasalarda Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize edebileceğine yönelik haber akışıyla birlikte Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,815 ile son 20 yılın zirvesine çıkmasının ardından BoJ tahvil piyasalarına müdahale etti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyrederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 geriledi.

Yurt içinde, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,27 değer kazancıyla günü 8.115,01 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,3 artışla günü 27,9384'ten tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 28,0040 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında Avro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Fed'in Bej Kitap Raporu ile birlikte İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 7.820 seviyelerinin destek, 8.200 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

17 EKİM 2023 PİYASA DURUM:

Küresel Piyasalar, İsrail-Filistin çatışmasının geniş bölgelere yayılımının engellenmesinin önüne geçilecek diplomatik adımların olumlu sonuçları olması ihtimaliyle pozitif seyir izledi. ABD'de hızlanan bilanço sezonu yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek, İsrail'in "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacağı, İsrail ziyaretinin ardından da Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceği duyuruldu.

Söz konusu görüşmelerin İsrail-Filistin çatışmasında ateşkes olabileceği ihtimalini artırmasıyla piyasalarda risk iştahı güçlenirken, varlık fiyatlarını da etkilediği görülüyor.

Tahvil piyasalarında azalan risk algısıyla birlikte ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,75'e çıkarken, ABD Merkez Bankası (Fed) üyeleri de sözle yönlendirmelerine devam etti.

Dün, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz artırımlarının büyük ihtimalle biteceği ve veriler aksini göstermezse Bankanın faiz oranlarını sabit tutması gerektiğine dair ifadelerini tekrarladı.

Öte yandan ABD'de açıklanan verilere göre, Fed New York Şubesi'nin açıkladığı imalat endeksi, ekimde eksi 4,6'ya düşerek imalat sektöründe daralma yaşandığını gösterdi.

Analistler, söz konusu verinin ABD ekonomisinde talebin zayıfladığı yönünde okunduğunu kaydederek, azalan enflasyonist baskıların Fed'in şahin politikalarının sonuna yaklaştığı beklentisini güçlendirdiğini ifade etti.

Bununla birlikte dikkatlerin açıklanacak olan bilançolara çevrildiğini aktaran analistler, bugün Bank of America, Goldman Sachs, Lockheed Martin ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin finansal sonuçlarının takip edileceğini bildirdi.

Yeni günde emtia fiyatlarında düşüş eğilimi öne çıkarken, dünyanın en büyük bakır üreticilerinden Rio Tinto'nun 3. çeyrekte beklentileri aşan üretimi ve Çin ekonomisine yönelik endişelerin güçlü kalmasıyla bakırın libresi 3,5185'le 4 Kasım 2022'den bu yana en düşük seviyeyi test etti.

Analistler, bakırın geniş kullanım alanı nedeniyle piyasalarda ekonomik aktiviteye yönelik sinyallerinin önemli olduğunu kaydederek, bugünkü düşüşte artan arzın önemli rol oynamasına karşın dünya genelinde yavaşlayan ekonomik aktivitenin bakırdaki düşüş eğiliminde etkili olduğunu aktardı.

Altının ons fiyatı şu sıralarda yüzde 0,3 azalışla 1.915 dolardan işlem görürken, analistler, merkez bankalarından gelen güvercin sinyallerin satış baskısını sınırladığını bildirdi. Brent petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 0,9 gerilemesinin ardından bugün de yüzde 0,6 değer kaybederek 88,7 dolarda dengelendi.

Öte yandan, bugün ve yarın Pekin'de düzenlenecek olan 3. Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'e giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ile yapacağı olası açıklamalar yakından takip ediliyor.

Söz konusu gelişmelerle dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,93, S&P 500 endeksi yüzde 1,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,20 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, dün yaptığı açıklamada, gerekmesi halinde bankanın ek önlemler almaktan çekinmeyeceğini belirtirken, analistler, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle yükselen petrol ve doğal gaz fiyatlarının ECB'nin enflasyonla mücadelesini zorlaştırdığını hatırlattı.

Avrupa basınında çıkan haberlere göre ECB Başkanı Christine Lagarde'nin, Avro Bölgesi maliye bakanları ile yaptığı toplantıda, enflasyonist etkiler nedeniyle petrol fiyatlarını yakından izlediklerini söylediği anımsatıldı.

Analistler, söz konusu gelişmelere karşın para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin politika faizini daha fazla artırmasının öngörülmediğini ancak emtia fiyatlarının yakından takip edildiğini ifade etti.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,27, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,55 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

New York borsasındaki alış ağırlıklı seyir yeni yünde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin'in konut sektörüne ilişkin endişeler risk iştahını törpülemeyi sürdürüyor.

Analistler, Çin'de yarın açıklanacak büyüme ve sanayi üretimi verilerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini aktararak, Pekin'de düzenlenen olan 3. Kuşak ve Yol Forumu'ndan gelecek haberlerin de yatırımcıların odağında olduğunu ifade etti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 artış gösterdi.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,20 değer kaybıyla günü 7.934,56 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,2 artışla günü 27,8609'dan tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 27,9000 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında Almanya ve Avro Bölgesi'nde Zew beklenti endeksleri ile ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ile birlikte İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.900 ve 7.820 seviyelerinin destek, 8.000 ve 8.100 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

16 EKİM 2023 PİYASA DURUM

Küresel piyasalarda negatif seyir devam ediyor. İsrail-Filistin çatışmalarının etkisi ve ABD, Çin arasında yaşanan gelişmelerin etkisiyle piyasalarda negatiflik söz konusu... Gözler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın perşembe günü yapacağı açıklamaya çevrildi.

Dünya genelinde artan jeopolitik riskler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürürken, enflasyonla mücadeleyi de olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Cuma günü İsrail-Filistin çatışmasının petrol arzını etkileyebileceğine yönelik korkuların artmasıyla Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 5'ten fazla yükselerek 90 dolara çıktı.

Analistler, piyasalarda petrolün varil fiyatı için öngörülerin 150 dolara kadar yükseldiğini belirterek, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin başta enflasyonla mücadele içindeki merkez bankaları olmak üzere yatırımcılar tarafından yakından takip edildiğini söyledi.

Öte yandan, ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan tüketici güven endeksi verileri enflasyon beklentilerinin arttığını gösterirken, ABD'li tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri, ekimde yüzde 3,2'den yüzde 3,8'e çıkarak mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerine devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, cuma günü yaptığı açıklamada, fiyat baskılarında devam eden azalma nedeniyle Banka'nın faiz artırımlarını muhtemelen tamamladığına inandığını belirtti.

Harker, "Faiz oranlarını oldukları yerde tutabileceğimiz bir noktada olduğumuza inanıyorum." ifadesini kullandı.

Analistler, Fed yetkililerinin bu hafta da sözle yönlendirmelerine yoğun şekilde devam edeceğini hatırlatarak, Fed Başkanı Powell'ın perşembe günkü açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek yüzde 93 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı tahmin edilirken, Banka'nın aralıkta da yüzde 67 ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülüyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, cuma günü yaklaşık 8 baz puan gerilemesinin ardından yeni haftanın ilk gününde yüzde 4,65 seviyesinde bulunuyor.

Hem İsrail-Filistin savaşı hem de Fed'in "şahin" politikalarının sonuna gelindiğine yönelik beklentilerle cuma günü yüzde 3,4 yükselen altının ons fiyatı, haftalık bazda da yüzde 5,5 ile mart ayından bu yana en iyi haftalık performansını sergiledi.

Bununla birlikte ABD'de geçen hafta itibarıyla bilanço sezonu hızlanırken, cuma günü açıklanan sonuçlara göre, JPMorgan Chase'in net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 35, Citigroup'un yüzde 2 ve Wells Fargo'nun yüzde 61 arttı.

Analistler, bugün de Charles Schwab'in şirket finansal sonuçlarının açıklanmasının beklendiğini ifade etti.

Söz konusu gelişmelerle cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,12 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,23 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Bu hafta bölge genelinde yoğun makroekonomik veri takvimi dikkati çekiyor. Açıklanacak verilerden alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ayki toplantıda politika faizini değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, cuma günkü açıklamasında, ECB'nin faiz artırımlarının enflasyonla mücadelede etkili olduğunu ve Almanya'da enflasyonun düşüş eğiliminde bulunduğunu söyledi.

Analistler, ECB yetkililerinin kullandıkları tonun gittikçe "güvercinleştiğini" belirterek, bu durumun piyasalarda risk iştahını destekleyebileceğini ifade etti.

Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,55, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,42, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,90 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, haftaya yatay seyirle başladı.

New York borsasındaki satıcılı seyir yeni haftanın ilk işlem gününde Asya pay piyasalarına da taşınırken, ABD'nin Çin'e yarı iletken çip konusunda uyguladığı kısıtlamaları genişletmesi bölgede risk algısının güçlenmesine neden oldu.

Çin Merkez Bankası (PBoC), bugünkü kararında, orta vadeli borçlanma faiz oranını yüzde 2,50'de sabit tutarken, piyasalara 289 milyar yenle Aralık 2020'den bu yana en güçlü likiditeyi sağladı.

Analistler, PBoC'nin adımlarının piyasalarda olumlu karşılanmasına karşın ABD'den gelen kararların piyasalar üzerinde daha etkili olduğuna dikkati çekerek, artan petrol fiyatlarının da bölge genelinde risk iştahını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Öte yandan, Japonya'da açıklanan verilere göre, sanayi üretimi aylık yüzde 0,7, yıllık ise yüzde 4,4 geriledi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 azalış gösterdi.

Yurt içinde, cuma günü dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,77 değer kaybıyla günü 8.113,30 puandan tamamladı.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 artışla günü 27,7978'den tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 27,8500 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde yeni konut satışları ve bütçe dengesi, yurt dışında ise New York Fed imalat endeksi ile birlikte İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.080 ve 7.900 seviyelerinin destek, 8.250 ve 8.400 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

13 EKİM 2023 PİYASA DURUM:

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasından sonra belirsizlik içine girdi. İsrail-Filistin çatışmalarının da etkisi altındaki piyasalar endişeli ve negatif seyrediyor.

ABD'de açıklanan enflasyon verileri, çarşamba günkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisiyle beraber ele alındığında gelecek döneme ilişkin endişelerinin hala güçlü kalmasına neden oluyor.

Buna göre, Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise eylülde beklentilere paralel olarak aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,1 arttı.

Öte yandan, dün İsrail'in Suriye'ye saldırısında Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı hizmet dışı kaldığına yönelik haber akışı çatışmaların daha da genişleyebileceği tehlikesini artırırken, risk iştahı önemli oranda azaldı.

Dün, Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, son enflasyon verilerinin fiyat istikrarının yeniden sağlanmasına yönelik "düzensiz" ilerlemeye işaret ettiğini belirtti.

Collins, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarını tekrar artırmak zorunda kalabileceği yönündeki görüşünü yineleyerek, "Bu döngünün zirvesinde veya buna çok yakın olabileceğimize inanıyorum, ancak henüz daha fazla sıkılaşmayı masadan kaldırmayacağım." ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişmelerle birlikte dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 17 baz puan artışla günü yüzde 4,70 seviyesinden tamamlarken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı öngörülmeye devam ediyor.

Bununla birlikte, yılın son toplantısında alınacak kararlara yönelik belirsizlikler para piyasalarındaki fiyatlamalara yansırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek hafta yapacağı açıklamalar ve makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin söz konusu beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de 3. çeyrek bilanço sezonu dün hava yolu şirketlerinin şirket finansal sonuçlarını açıklamasıyla hızlanırken, bugün ABD'nin 3 büyük bankası olan Wells Fargo, JPMorgan Chase ve Citi'nin şirket finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Emtia fiyatları yeni güne yükseliş eğilimiyle başlarken, altının ons fiyatı 1.877 dolarla önceki kapanışın yüzde 0,9 üzerinden, Brent petrolün varil fiyatı da 86 dolarla önceki kapanışa göre yüzde 0,3 primle alıcı buluyor.

Bu gelişmelerle, dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,51, S&P 500 endeksi yüzde 0,62 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.

ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Avrupa'da risk iştahının azaldığı görülürken, dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen ay yaptığı para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı.

Tutanaklar, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin, ekonomik büyüme endişelerinin arttığını ve büyük çoğunluğunun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.

Öte yandan, bugün gözler ECB Başkanı Christine Lagarde'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarının yapıldığı Fas'ın Marakeş kentinde yapacağı açıklamalardan alınacak olası sinyallere çevrildi.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,23 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 gerilerken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,26 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle başladı.

New York borsasındaki satıcılı seyir yeni günde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin ekonomisine yönelik endişeler güçleniyor.

Bugün ülkede açıklanan verilere göre TÜFE aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 2,5 azalışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Analistler, Çin enflasyonundaki gelişmelerin ülkede ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiği şeklinde yorumlanabileceğini kaydederek, bu durumun küresel resesyon endişelerini beslemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Ülkenin ihracatı ve ithalatı geçen ay yüzde 6,2 azalırken, dış ticaret dengesi eylülde 77,7 milyar dolar fazla verdi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 azalış gösterdi.

Yurt içinde, dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,86 değer kaybıyla günü 8.259,77 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla günü 27,7411'den tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 27,7790 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün IMF ve Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde yapılacak konuşmalardan alınacak mesajlarla birlikte, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.550 seviyelerinin direnç, 8.250 ve 8.080 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.