Kuru incir ihracatı 2024'te 292 milyon dolara ulaştı

Türkiye’nin önemli tarımsal ihracat kalemlerinden biri olan kuru incir, 2024 yılında büyük bir başarıya imza attı. Kuru incir ihracatı, yüzde 12’lik bir artışla 292 milyon dolara yükselerek ülke ekonomisine kayda değer bir katkı sağladı.

Kuru incir ihracatı 2024'te 292 milyon dolara ulaştı
Yayınlanma:

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın, kuru incir ihracatında dünya lideri olmaya devam ediyor. "Cennet meyvesi" olarak bilinen kuru incirin ihracatı, 2024 yılında da yüzleri güldürdü. Türkiye, 2023/24 sezonunda 63 bin 762 ton kuru incir ihraç ederek, bu ihracattan elde edilen döviz gelirini bir önceki sezonun 259 milyon dolarlık rakamına kıyasla yüzde 12 artırarak 292 milyon dolara çıkardı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin kuru incir üretimi ve ihracatında dünya lideri konumunu sürdürdüğünü belirtti. Işık, üreticiler, tüccarlar, üniversiteler ve ihracatçılar arasındaki işbirliği sayesinde 2023/24 sezonunda başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Ayrıca, sektör olarak kuru incirde aflatoksin ve okratoksin riskine karşı önlemler alarak, çiftçiden son tüketiciye kadar izlenebilir bir sistem kurduklarını anlattı.

Işık, Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta kontrol sıklığını azaltmak için üreticilere uzun yıllardır kerevet ve ilek torbaları dağıttıklarını, bu sezon ise ihracatçı firmaların kontrol süreçlerini iyileştirmek amacıyla UV lambalar dağıttıklarını söyledi. Ayrıca, kuru incirde toplam kaliteyi artırmaya yönelik çalışmaların Kuru İncir Sektör Kurulu çatısı altında sürdüğünü vurguladı.

2024/25 sezonunun başladığını hatırlatan Işık, yeni sezonda da 2023/24’teki gibi yüksek bir rekolte beklediklerini ve kuru incir ihracatında hedeflerinin 300 milyon dolara ulaşmak olduğunu belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.