Lavanta üretimi 3 senede 3 katına çıktı

Safranbolu Belediyesi, kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarının vazgeçilmez ürünü lavanta üretimini 3 yılda 3 kat artırdı.

Lavanta üretimi 3 senede 3 katına çıktı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Safranbolu Belediyesi Yazıköy Üretim ve Uygulama Birimi bölgenin gözbebeği olma yolunda hızla ilerliyor. Safranı ve tarihi dokusu ile ünlü ilçede 2020 yılında Belediye Başkanı Mimar Elif Köse tarafından başlatılan çalışma, yerini yüz binlerce çiçek ve binlerce dönüm alanda ata tohumu ile üretilen organik sebze ve meyvelere bıraktı.

Çiçeklerde kadife, horoz ibiği, çuha, sardunya, begonya, petunya tarım ürünlerinde maniye domatesi, biber ( sivri, üçburun, acı, kapya, dolma biber), patlıcan, kavun, şeker fasülye, salatalık, maydanoz, bamya, mısır, balkabağı, sakız kabağı yer alırken ekimi yapılan lavanta ve çavuş üzümünün de hasatları yapılacak.

Yaklaşık 3 yıl önce 500 metrekare alanda ekilen lavanta bitkisi, bu süre içinde üretimini 3 katına çıkartarak bin 500 metrekare alanda hasat yapılacak. Bir buçuk dönüm alanda üretilen lavantadan bu yıl yaklaşık 2 litre yağ ve 150 litre su çıkarılması planlanıyor. Lavanta yağı ve suyu cilt bakımı ve zararlı haşerelerin giderilmesi için kullanılacak ve küçük tüpler halinde istek doğrultusunda halka satışı yapılacak.

adsiz-tasarim-2024-06-12t102329-923.jpg

Safranbolu Belediyesi Yazıköy Uygulama ve Üretim Merkezi’ni "gözbebeği projelerinden biri" olarak nitelendiren ve alanda sıklıkla incelemelerde bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, iklim ve gıda krizinin kapıda olduğunu belirtti ve tüm halkı tarıma dayalı üretim yapmaya davet etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.