Marketlerdeki raf ve kasa fiyat farkı tüketiciyi çileden çıkardı

Son dönemde market alışverişlerinde raf etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark yaşandığına dair şikayetler artış gösteriyor. Birçok tüketici, market raflarında gördükleri fiyatlarla kasada ödedikleri tutarların uyuşmadığını belirtiyor.

Marketlerdeki raf ve kasa fiyat farkı tüketiciyi çileden çıkardı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Türkiye’de hemen hemen her sektörde tüketicilerin mağduriyet yaşadığı etiket fiyatı ve kasa fiyatı arasındaki farklılık, tüketicilerde esnafa olan güveni zedeledi. Sık sık ‘dalgalanma’ olarak ifade edilen fiyat artışları nedeniyle etiket ve kasa fiyat uyuşmazlığı tüketicilerin kasaya vardıklarında şoke olmalarına neden oluyor.

K.B. isimli bir tüketici benzer bir şikayetle anadolugazete.com.tr’ye ulaşarak Ankara’da Çukurambar’da bulunan bir markette yaşadığı mağduriyeti bizimle paylaştı. K.B., “Adet fiyatı 10 TL’ye iki adet maden suyu ve adeti 11,25 TL olan iki adet de çikolata aldım. Kasaya vardığımda 42,50 TL ödemem gerekirken kasa da 70 TL bir ödeme çıktı. Kasiyerlere fiyat farkını sorduğumda çikolataların adet fiyatının 25 TL’den geçtiğini söylediler. Buna hemen itiraz ederek gittim fotoğrafını çektim. Ödemenin iptal edilmesini talep ettim.” dedi.

fis-mandira-001.jpg

Kasiyerlerin kendisiyle dalga geçer gibi cevap verdiğini söyleyen K B. alışveriş yaparken kasiyerlerin ‘çikolatanın üzerinde bulunan barkottaki son rakam ile etiketteki son rakamı karşılaştırsaydınız’ sözleri üzerine sinirlendiğini ifade ederek “adeta tüketiciyle dalga geçiliyor” dedi.

Ertesi gün tekrar markete gittiğinde fotoğrafı çektiğini söyleyen K.B. etiket fiyatının 25 TL olarak güncellendiğini söyledi.

cikolata-1.jpg

TÜKETİCİLERİN HAKLARI NELER?

Peki benzer durumlarla karşılaşan tüketici ne yapmalı? Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, bu tür durumlar için açık düzenlemeler getiriyor. Yasa, raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda, tüketicinin lehine olan fiyatın uygulanmasını zorunlu kılıyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu bu tür bir mağduriyet yaşayan vatandaşların, alışveriş yaptıkları marketin müşteri hizmetlerine durumu bildirmeleri ve gerekirse Ticaret Bakanlığına şikâyette bulunmaları gerektiğini ifade etti.

degisen-fiyat.jpg

TÜKETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Uzmanlar ise tüketicilerin alışveriş yaparken mağdur olmamaları için şu hususlara dikkat etmelerini öneriyor:

  • Raflardaki fiyat etiketlerini dikkatlice inceleyin ve fişinizi mutlaka kontrol edin.
  • Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda, durumu market yetkilisine bildirin.
  • Mağduriyet yaşadığınızda, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak hakkınızı arayın.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.