Matbaacılar zor günler geçiriyor
Kağıt ithalinin zorunlu olduğu matbaa sektöründe işveren ve işçi bir senedir kan ağlıyor. Müşteri girmeyen dükkanlar işçi sayısını azaltan iş verenler ve kağıt fiyatlarındaki artış matbaacıları etkilemeye devam ediyor.
Kağıt ithalinin zorunlu olduğu matbaa sektöründe işveren ve işçi bir senedir kan ağlıyor. Müşteri girmeyen dükkanlar işçi sayısını azaltan iş verenler ve kağıt fiyatlarındaki artış matbaacıları etkilemeye devam ediyor.
Başta Ankara olmak üzere yurt genelinde ki matbaacılar dövizde ki dalgalanmanın etkisini yaşamaya devam ediyor. Matbaacıların en büyük sermayesi kağıttır. Kağıt fiyatlarında ki dalgalanma ise matbaacıların sorunlarının en büyüğü olmaya devam ediyor. Dışarıdan ithal getirilen bu kağıtlar matbaa sektöründe fiyatların artmasına ve rekabetin çoğalmasına sebep oluyor.
İŞLERDE Kİ DÜŞÜŞLERDEN DOLAYI 30 KİŞİDEN 8 KİŞİYE DÜŞTÜK
Bizde Anadolu Gazetesi olarak matbaacıların kapılarını çaldık. Hani derler ya bir dokunduk bir ah işittik. İşte matbaa sahiplerinin anlattıkları. Matbaa sahibi Mustafa S. “ Bizim ana sermayemiz kağıttır. Geçen sene yazın dövizde ki artış bizi çok etkiledi. Bu artışla beraber doğal olarak yaptığımız işlerin fiyatları da iki katına çıktı. Böyle olunca da müşteri matbaaya girmez oldu. Biz geçen sene 30 personel çalıştırırken şimdi bu rakam 8’e kadar düştü. Yakında matbaayı kapatıp gitmekten korkuyorum. Çünkü işler düştü kağıt fiyatları aynı müşteriye fiyatı kağıt fiyatlarına göre verdiğimiz için bize iş bastırmıyor. Bu yüzden yetkililerin bu duruma biran önce el atması lazım. Benim şahsi fikrim dolar kurunun kağıt alımlarında sabitlenmesi bir oran belirleyelim hep onda kalsın” ifadelerini kullandı.
DEVLET BİZİ TEŞVİKLESİN
Farklı bir firma sahibi Yunus K. İse işlerin düştüğünden dert yakınarak “Geçen sene döviz bir arttı biz talan olduk. Kağıt alamaz duruma geldik. Bizim işimiz kağıtla kağıt olmadan iş basamayız. Kağıt fiyatları ile birlikte fiyatlar hep arttı. Müşteriye fiyat verdiğimiz zaman çok pahalı diyor. Ama biz kağıda göre fiyat veriyoruz. Bu yüzden hükümetimiz bu duruma acil el atması gerekir. Çünkü biz 25 personel çalıştırırken 13 personele kadar düştük. Yakında kepenk kapatırsak ne olacak. Bizde devletimiz teşvik vermesi lazım” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.