Mehmet Şimşek’ten enflasyon için net tarih: Yıl sonu yüzde 40 seviyelerine inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi 2024’te yaptığı açıklamalarda enflasyon ve bütçe açığına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 40'lı seviyelere ineceğini belirten Şimşek, sürdürülebilir büyüme için yapısal reformların önemine vurgu yaptı.

Mehmet Şimşek’ten enflasyon için net tarih: Yıl sonu yüzde 40 seviyelerine inecek
Yayınlanma:

Mehmet Şimşek, deprem ve EYT gibi faktörlerin 2023 bütçesine olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Bu sebeplerle bütçe açığının yüksek seyrettiğini belirten Şimşek, gayrisafi yurt içi hasılaya oranla geçen sene yüzde 5,2 olan bütçe açığının bu yıl yüzde 4,9’a gerilemesini beklediklerini ifade etti. Ancak 2024'ün, dezenflasyon sürecini desteklemek adına kritik bir yıl olacağını vurguladı.

ENFLASYONDA BEKLENTİLER VE HEDEFLER

Şimşek, enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 41,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini belirtti. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedef olduğunu ifade eden Şimşek, “2026 yılı sonunda enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz” dedi. Enflasyonun mayıs ayında zirve yaptığını hatırlatan Şimşek, dezenflasyonun başladığını ve bu sürecin önümüzdeki aylarda devam edeceğini söyledi.

SIKI PARA POLİTİKASI İLE MÜCADELE

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın elindeki tüm araçları kullandığını belirtti. "Geleneksel sıkı para politikası, miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırmasıyla enflasyon beklentilerini çıpalamış durumdayız" diyen Şimşek, enflasyon hedeflerinin gerçekçi olduğunu ve bu hedeflerin tutturulabileceğine inandığını belirtti.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜRME HEDEFİ

Cari açığın da kalıcı olarak yüzde 2’nin altına çekilmesinin hükümetin hedefleri arasında olduğunu ifade eden Şimşek, geçen yıl yüzde 4 olan cari açığın bu yıl yüzde 1,7’ye düşeceğini öngördüklerini söyledi. Ayrıca, 2024 yılında cari açığın yüzde 2 civarında olmasını hedeflediklerini ve bu hedeflerin Türkiye’nin dış borcunun milli gelire oranını düşüreceğini kaydetti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜKSEK BÜYÜME İÇİN YAPISAL REFORMLAR

Mehmet Şimşek, konuşmasında yapısal dönüşümlerin önemine dikkat çekti. Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarının sağlanması ve mali disiplinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Yapısal reformlarla rekabet gücümüzü artıracağız ve refah seviyemizi yükselteceğiz" dedi. Bu programla Türkiye’nin dengesizliklerini gidereceğini ve yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına geçeceğini söyledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.