Merkez Bankası, faiz indirimi gündemde değil!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, enflasyon düşüş eğilimi göstermedikçe faiz indiriminin gündemde olmadığını belirtti.

Merkez Bankası, faiz indirimi gündemde değil!
Yayınlanma:

İç talepteki yavaşlama ve döviz kurundaki reel değerlenmenin dezenflasyona katkı sağladığını ifade eden Akçay, enflasyon beklentilerinin henüz sabitlenmediğini ve beklentilerin hala karamsar bir seyir izlediğini vurguladı. Akçay, enflasyon gerçekleşmelerine duyarlılığın arttığını ifade etti.

KARAMSAR BİR TUTUM SERGİLENİYOR

Reuters'a verdiği röportajda Akçay, piyasa katılımcıları, firmalar ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin dikkatle izlendiğini belirtti. Özellikle hanehalkının, manşet enflasyonda belirgin bir düşüş görene kadar karamsar bir tutum sergilediğini söyledi. Piyasa katılımcılarının ise yeni bilgilere göre beklentilerini daha sık revize ettiğini ifade etti.

FİRMALARIN ENFLASYON TAHMİNLERİ VE EKONOMİK ETKİLER

Firmaların enflasyon beklentilerinin, fiyat belirleyici rolleri nedeniyle Merkez Bankası'nın tahmin aralığına yakınsamasının önemli olduğunu vurgulayan Akçay, bu durumun enflasyonu düşürmek için gereken ekonomik yavaşlamanın dozunu belirlemede etkili olduğunu belirtti. Akçay, firmaların Merkez Bankası'nın tahminlerini gösterge olarak kullanmasının hedeflere ulaşmanın maliyetini azaltacağını ifade etti.

YÜKSEK ENFLASYON GERÇEKLEŞME OLASILIĞI ARTIRIYOR

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yaklaşık %2'ye düştüğünü belirten Akçay, Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona 1.5 puan ek katkı yapabileceğini belirtti. Bu da Temmuz ayında beklenenden daha yüksek bir enflasyon gerçekleşme olasılığını artırıyor. Akçay, aylık enflasyondaki oynaklık nedeniyle enflasyonun temel dinamiklerini anlamanın zorlaştığını, bu nedenle para politikasındaki sıkı duruşun sabırla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.