Merkez Bankası rezervleri arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), swap hariç net rezervlerinde son iki ayda kaydettiği büyük artışla dikkat çekiyor. 29 Mart itibariyle eksi 65 milyar dolar olan net rezervler, 31 Mayıs itibariyle 1,5 milyar dolara çıkarak pozitif seviyeye ulaştı. Bu durum, 66,5 milyar dolarlık bir iyileşme ile TCMB rezervlerinde önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.

Merkez Bankası rezervleri arttı!
Yayınlanma:

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından iş başına gelen yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı programın pozitif yansımaları görülmeye devam ediyor. Fiyat istikrarını sağlamak için belirlenen yol haritası çerçevesinde atılan adımlar, TL varlıklara olan ilgiyi artırarak uluslararası rezervlerin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE KARARLI ADIMLAR

TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan yönetiminde uygulanan etkili iletişim stratejisi ve faiz artırımları, hem yurt içinde hem de yurt dışında TL varlıklara olan talebi artırdı. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusundaki kararlılığını yansıtan adımlar, dezenflasyonist sürecin başlayacağına ilişkin beklentileri güçlendirirken, TL'ye artan ilgi, TCMB uluslararası rezervlerine de yansıyor.

ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN ARTAN İLGİSİ

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi de artmaya devam ediyor. Özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu artırmaları, yabancı yatırımcıların tahvil talebini olumlu etkiledi. Fitch Ratings ve Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, Moody's'in de benzer bir adım atması bekleniyor.

KREDİ RİSK PRİMİNDEKİ İYİLEŞME

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), son 1 yılda yaklaşık 450 baz puan gerileyerek 261 baz puana düştü. Bu düşüş, Türkiye ile diğer gelişmekte olan ülkeler arasındaki CDS farkını 98 baz puana kadar indirdi. Bu olumlu gelişmeler, TL varlıklara olan ilgiyi artırırken, yurt dışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) stokunda da artış yaşandı.

EKONOMİK VERİLERDEKİ OLUMLU GELİŞMELER

Ekonomi yönetiminin attığı adımlar, enflasyon beklentilerinden cari açığa kadar birçok göstergede iyileşme sağladı. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 33,2'ye, gelecek yıl sonu enflasyon öngörüsü ise yüzde 25,61'e geriledi. Mart ayı verilerine göre yıllıklandırılmış cari açık 31,2 milyar dolara düştü.

ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Mayıs ayında açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyonda "en kötüsünün" geride kaldığını belirtti. Şimşek, "Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.