Psikolog Büşra Kiriş, terapi ücretlerindeki artışın sebeplerini açıkladı
Psikolog Büşra Kiriş, terapi seanslarının fiyatlarındaki artışın sebeplerini, “Masraflarımız arttı, eğitimler pahalılaştı. Ücretsiz seans yapılmaz, çünkü danışanın seanslardan maksimum verim alması amaçlanır.” şeklinde yorumladı.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Terapi seanslarının fiyatları son dönemde artış gösterdi. Psikolog Büşra Kiriş ile yaptığımız röportajda, bu artışın arkasındaki nedenleri ve pandemi dönemi ile sonrasında psikoloji alanındaki değişimleri konuştuk. Kiriş, eğitim masraflarından piyasa koşullarına kadar birçok faktörün terapi ücretlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde anadolugazete.com.tr’ye açıkladı.
MASRAFLAR VE EĞİTİM GİDERLERİ
Büşra Kiriş, terapi hizmetleri sunmanın sadece basit masraflardan ibaret olmadığını vurguladı. Kiriş, “Bize iki tane koltuk, bir tane not defteri yetiyor. Aslında masraflarımız o kadar da fazla değil gibi görünebilir ama işin içine eğitimler ve ofis giderleri de giriyor.” dedi.
Terapistlerin sürekli eğitim alarak kendilerini geliştirmeleri gerektiğini, bu eğitimlerin de yüksek maliyetli olduğunu belirtti. Bu nedenle, terapistlerin fiyat artışına gitmesinin ana sebeplerinden birinin, eğitim ve ofis masraflarının artması olduğunu ifade etti.
KALİTE VE ALGI
Terapi ücretlerinin aynı zamanda terapistin kalitesini ve deneyimini de yansıttığını düşündüğünü dile getiren Kiriş, “Şu anda örneğin 500 liralık bir seansa gittiğinizde, muhtemelen yeni mezun birine gittiğinizi düşünürsünüz. Bu fiyat, hem terapistin deneyimini hem de sunulan hizmetin kalitesini belirliyor.” dedi.
Kiriş, “Sembolik de olsa bir ücret alınır, bedava seans yapılmaz. Bunun sebebi terapisti korumak değildir. Danışanı korumaktır. Çünkü danışan buraya gelebilmek için çaba sarf ediyor, bir uğraş veriyor. Para insanın canını en çok acıtan şeylerden birisidir. Paradan fedakârlık yaparak buraya geldiğinde söke söke o verimi alır. Danışan verim alabilsin istiyorum. Danışanın canını yakacak seviyede bir para vermesi lazım ki bana sonrasında o verimi kendisi çıkarmanın yolu bulsun.” diye konuştu.
PİYASA VE HİYERARŞİ
Terapi ücretlerinin piyasa koşullarına ve meslek içi hiyerarşiye göre belirlendiğini anlatan Kiriş, psikologların fiyatlandırmalarını psikiyatristlerle kıyasladıklarını söyledi.
Psikolog Büşra Kiriş, psikiyatristlerin aldığı eğitimlere de değinerek şunları söyledi: "Psikiyatristler tıp mezunu ve uzun yıllar eğitim almış uzmanlardır. Bizim de hocalarımızdır. Bu nedenle, psikolog ücretleri psikiyatristlere göre ayarlarız. Aslında bu hiyerarşiyi korumak için de yapılır. Biraz da o hiyerarşiye uygun bir şekilde psikolog ücretleri ortalama şu kadarsa bizim de o aralarda bulunmamız gerekir. Örnek veriyorum; yeni mezundur veya meslekte yenidir o zaman fiyat daha düşük olabilir. Bu da daha iyidir zaten karşı tarafta bilir çünkü ucuza geliyorum o kadar da yüksek bir şey beklemeyeyim diyerek gelir. Verdiğimiz mesaj budur. Yüksek ücret alıyorsam da yüksek bir beklentiyle gelmesini göze almış olurum.”
“FİYATLARI ARTIRMADIĞIMIZ ANDA KALİTESİZ PSİKOLOG OLMUŞ OLURUZ”
Pandemi döneminde terapiye olan talebin arttığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını söyleyen Kiriş, “Belki piyasa canlandırmış olabilir onun haricinde pandemi döneminde çok fazla bozukluk çıktı. Sosyal fobiden başlayan ve artık arkasından çeşitli patolojiler çıkan çok fazla bozukluk çıktı ve neredeyse hepsi pandemide tetiklendi. Bir taraftan diziler, sosyal medya çok revaçta olan bir alan şu anda psikoloji. Benim tahminim son yıllarında ama şu anda hala çok revaçta. Bu kadar revaçtayken de fiyat artışlarının olmaması imkânsız. Biz o fiyatları artırmadığımız anda kalitesiz psikolog olmuş oluruz.” dedi.
Psikolog Büşra Kiriş'ten sınav stresiyle başa çıkmada altın değerinde tavsiyeler
“EĞİTİM MALİYETLERİ UÇTU”
Psikolog Büşra Kiriş, üniversite sonrası alınan uzmanlık eğitimlerinin terapi fiyatlarına etkisini değerlendirdi. Kiriş, bu eğitimlerin büyük çoğunluğunun yeni mezunken alındığını ve oldukça maliyetli olduğunu belirtti. Kiriş, “İlk 1-2 sene, bu eğitimler insanı çok zorluyor. Daha sonra ihtiyaca yönelik ve ilgimizi çeken eğitimleri alıyoruz.” diye konuştu.
Eğitim fiyatlarının son yıllarda arttığını vurgulayan Kiriş, “Şu anda bir yeni mezun psikolog olsam, klinik açmak imkânsız olurdu. Seans fiyatlarından ziyade, eğitim fiyatları çok daha uç noktalara ulaştı. Çoğu yeni mezun, bu eğitimleri almakta çok zorlanıyor.” ifadelerini kullandı.
Geçmişte tek dönemde alınan eğitimlerin toplamının, günümüzde sadece bir eğitime denk geldiğini belirten Kiriş, “Normalde üniversite bitmeye yakın eğitimleri almaya başlanır ve üç beş ayda tamamlanırdı. Ancak şimdi bir eğitimin borcunu kapatana kadar yeni mezun bir psikoloğun 2 sene çalışması gerekiyor” diyerek eğitimlerin artan maliyetinin yeni mezunlar üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.