Sahte emlak ilanlarına ağır ceza geliyor

Emlak sektöründe güvenliği artırmak amacıyla yeni bir dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği düzenlemelerle, sahte emlak ilanlarına karşı ciddi yaptırımlar devreye alınıyor.

Sahte emlak ilanlarına ağır ceza geliyor
Yayınlanma:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlakta doğrulanmış ilan sisteminin 15 Eylül'de hayata geçirileceğini ve yılbaşından itibaren zorunlu olacağını belirterek, kurallara uymayanlara 158 bin 460 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

DOĞRULANMIŞ İLAN SİSTEMİ GELİYOR

Yeni düzenleme ile emlakçılara, ilanlarının doğrulanması zorunluluğu getiriliyor. Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye girecek. 1 Ocak'tan itibaren ise tüm emlak ticaretinde bu sistemin kullanımı zorunlu olacak. Bu sistem sayesinde, emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşi tarafından yetkilendirilmiş emlak işletmeleri tarafından verilebilecek.

bolat.jpg

BAKAN BOLAT: YETKİLİ OLMAYAN İLAN GİREMEYECEK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-Devlet üzerinden yetkilendirme işlemlerinin yapılacağını ve taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçıların artık ilan giremeyeceğini belirtti. Bolat, "Bu düzenleme ile ilan kirliliğini, tüketici mağduriyetlerini ve yetkisiz emlakçılık faaliyetlerini önlemeyi, sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

SAHTE İLANLARA 158 BİN TL'YE KADAR CEZA

Yeni sistemle birlikte sosyal medya ve diğer platformlarda verilen ilanlar da sıkı bir denetime tabi tutulacak. Bolat, sisteme entegre olmadan verilen tüm ilanların denetleneceğini ve doğrulama yapılmayan ilanların yayından kaldırılacağını vurguladı. Mevzuata aykırı hareket edenlere ise her bir ihlal için 158 bin 460 TL'ye kadar idari para cezası uygulanabileceğini belirtti.

SEKTÖRDEKİ GÖRÜŞLER DEĞERLENDİRİLİYOR

Bakan Bolat, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde farklı görüşlerin bulunduğunu gözlemlediklerini söyledi. Bu talepleri titizlikle değerlendirdiklerini ve en ideal sistemi oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer verme zorunluluğunun, bu yeni sistemle getirilen bir yükümlülük olmadığını ve mevcut uygulamanın devam edeceğini belirtti. Bakanlık, sektördeki tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak sistemi geliştirmeye devam edeceğini açıkladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.