Tarım Bakanlığından 'ilaçlı yumurta' iddialarına yanıt

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medyada gündeme gelen "yumurtaların üzerindeki numaralar ilaçlı olduğunu gösteriyor" iddialarına yanıt verdi.

Tarım Bakanlığından 'ilaçlı yumurta' iddialarına yanıt
Yayınlanma:

Bakanlık, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, yumurta üzerindeki numaraların sadece tavuğun yetiştirilme metodunu gösterdiğini ve veteriner ilaçları açısından düzenli denetim yapıldığını vurguladı.

SOSYAL MEDYADAKİ İDDİALARA AÇIKLAMA

Son dönemde sosyal medya platformlarında, yumurta üzerindeki numaraların sağlığa zararlı olduğuna dair asılsız bilgiler dolaşmaya başladı. Özellikle, numarası "2", "3" veya "4" ile başlayan yumurtaların "nitrofuran" gibi ilaçlar içerdiği iddia edilmişti. Bakanlık bu iddiaları yalanladı ve sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, bu numaraların tavuğun yetiştirilme şeklini belirttiğini duyurdu.

YETİŞTİRME METODU KODLARININ ANLAMI

Bakanlık, yumurtaların üzerindeki numaraların ilk hanesinin tavuğun yetiştirme yöntemini gösterdiğini açıkladı. Kodların anlamı şu şekildedir:

- "0" Kodu: Organik yetiştiricilik. Organik yemlerle beslenen ve açık havaya erişimi olan tavuklardan elde edilen yumurtalara verilir. Bu yumurtalar sertifikalı işletmelerden gelir.

- "1" Kodu: Serbest dolaşan tavuklar. Açık havaya erişimi olan ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kod ile işaretlenir.

- "2" Kodu: Kümeste kafessiz yetiştiricilik. Kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtaları ifade eder.

- "3" Kodu: Kafesli yetiştiricilik. Kümeslerde kafes içinde yetiştirilen tavukların yumurtalarına bu kod verilir.

Bakanlık ayrıca "4" kodunun olmadığını belirtti ve bu konuda yapılan yanlış bilgilendirmelere karşı vatandaşları uyardı.

VETERİNER İLAÇLARI AÇISINDAN DENETİM

Açıklamada, tüm yumurtaların veteriner ilaçları açısından düzenli olarak denetlendiği ve sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığı vurgulandı. Bu sayede, yumurtaların güvenli ve sağlıklı olduğu ifade edildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.