Ticaret Bakanlığı'ndan sosyal medya ünlülerine ceza!

Ticaret Bakanlığı'nın Reklam Kurulu, sosyal medya üzerinden yapılan reklamları denetleyerek önemli yaptırımlara imza attı. Geçen yıl ve bu yılın ilk yarısında, 16 sosyal medya etkileyicisine toplamda 6 milyon 388 bin 802 lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı'ndan sosyal medya ünlülerine ceza!
Yayınlanma:

Sosyal medya etkileyicilerinin faaliyetlerini denetlemek amacıyla mart 2022'de başlatılan "Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi" ile influencer paylaşımlarının reklam olarak açıkça belirtilmemesi oranı yüzde 57'den yüzde 11'e düştü.

DENETİM VE CEZALAR: DURDURMA VE PARA CEZALARI

Bu yılın ilk yarısında 39 durdurma cezası ve 11 durdurma ile idari para cezası uygulanırken, mevzuata aykırı reklamların düzeltilmesi veya kaldırılması talep edildi. Durdurma cezası ve idari para cezaları, reklamın haksızlık içeriği, tekrarı, takipçi sayısına bağlı etki alanı ve influencerların ekonomik durumuna göre belirlendi.

CEZA MİKTARLARINDA ARTIŞ

Geçen yıl mevzuata aykırı reklam yapan bir influencer hakkında uygulanan idari para cezası 347 bin 128 lira iken, bu yıl bu tutar 550 bin 59 liraya çıkarıldı. 2023 yılında toplamda 77 sosyal medya hesabına idari yaptırım uygulanırken, 2024'ün ilk yarısında bu rakam 50'ye ulaştı.

REKABET KURALLARINA UYMAYAN PAYLAŞIMLAR

Ceza uygulanan influencerların paylaşımlarında, markalara ait ürün veya hizmetlerin reklamının açıkça belirtilmemesi, sağlık beyanı içeren ifadeler, yasaklı ürünlerin tanıtımı ve kozmetik ürün tanımını aşan ifadeler gibi mevzuata aykırı durumlar tespit edildi. Bu sebeplerle sosyal medya etkileyicilerine idari yaptırımlar uygulandı(TRTHABER)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.