Türkiye Kamu-Sen Başkanı Kahveci'den enflasyon açıklaması: Ocak ayında memur maaşlarına yapılan zam 6 ay içinde eridi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Giderek artan yaşam maliyetleri ve artan vergiler sonucunda memur ve emeklilerimizin eriyen maaşları ile ay sonunu getirmeleri imkânsız hale gelmektedir." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Kahveci'den enflasyon açıklaması: Ocak ayında memur maaşlarına yapılan zam 6 ay içinde eridi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Genel Başkan Kahveci, TÜİK‘in haziran ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandığını anımsatarak, "Buna göre enflasyon, haziran ayında beklentilerin altında bir artış gösterdi ve geride bıraktığımız ayda mal ve hizmet fiyatları ortalama yüzde 1,64 oranında artarken yıllık enflasyon da yüzde 71,30 olarak belirlendi. Yılın ilk yarısında enflasyon toplamda yüzde 24,73 oranında yükseldi. Ocak ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 15’lik artış, altı aylık sürede 9,73 puan erimiş oldu. Yalnızca 2024 yılında memur maaşlarındaki erime 10 puana yaklaşırken alım gücündeki düşüş, mutfak masrafları ve zorunlu harcamalar hesaba katıldığında çok daha fazla oldu. " ifadelerini kullandı.

Yapılan hesaplamalara göre bu ay itibarı ile memur ve emekli maaşlarına yüzde 9,31 oranında enflasyon farkı ödeneceğini belirten Kahveci, "Ödenecek olan enflasyon farkı bir artış olmaktan ziyade dönem içinde meydana gelen erimenin dönem sonunda karşılanması nedeniyle kamu çalışanlarının zararlarını dahi karşılamaktan uzak kalan bir araç olmuştur." dedi.

Türkiye'nin ekonomik olarak içinde bulunduğu durumdan çıkması, kamunun finans ihtiyacının karşılanması için pek çok tedbir alındığını anımsatan Kahveci, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz aylarda da bu amaçla tasarruf tedbirleri adı altında birtakım tedbirler öngörülmüştü. Bu önlemlerin büyük bir kısmı, servis hizmetlerinin kaldırılması, koruyucu giyim yardımı, fazla mesai ödemeleri, lojman kiraları gibi kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarını doğrudan ilgilendiren konuları içermekteydi. Şimdi ise yeni vergi düzenlemeleri, elektrik fiyatlarına yüzde 38 oranında zam yapılması gibi yine dar ve sabit gelirlileri zora sokacak tedbirler alınmaktadır.

Giderek artan yaşam maliyetleri ve artan vergiler sonucunda memur ve emeklilerin eriyen maaşları ile ay sonunu getirmeleri imkânsız hale geldiğini vurgulayan Kahveci, şunları kaydetti:

"Ücret ve vergi politikaları, gelir dağılımının sağlanacağı maaşlardaki erimenin durdurulacağı tek mekanizmadır. Kamu hizmetlerinin açıklanan enflasyonun üzerinde artırılması enflasyonu yükseltici bir etki yapacağı gibi dar ve sabit gelirli kesim için de ağır bir darbe olmaktadır."

Memur ve emeklilere verilecek yüzde 10 zamla bu dönemin atlatılamayacağına işaret eden Kahveci, şöyle konuştu:

"Çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç vardır. Enflasyonun hızının kesilmesi, hayat pahalılığının belinin kırılması uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Çalışanlara ek zam ve refah payı verilmeden bu sürecin atlatılamayacağının da yetkililerce kabul edilmesi ve bir an önce çalışandan taraf uygulamalara dönülmesi gerekmektedir."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.