Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı: Vatandaş haftada 1 kilo et alamıyor!

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı ete gelen zammın hem kasapları hem de vatandaşları olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Vatandaş haftada 1 kilo et yemiyor” dedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı: Vatandaş haftada 1 kilo et alamıyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Kırmızı et fiyatlarında artışlar devam ediyor. Kırmızı et fiyatındaki artış gündemden düşmüyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, kırmızı et almakta zorlanıyor. Her sene Ramazan ayında kırmızı et fiyatların arttığını ancak bu sene kırmızı ete erken zam geldiğini belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı ete gelen zammın hem kasapları hem de vatandaşları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

KIRMIZI ETTE SUNİ BİR FİYAT ARTIŞI VAR!

Gıda enflasyonu nedeniyle birçok gıdaya zam geldiğini anımsatan Yardımcı, “Simit 1 liraydı, 10 lira oldu. Ekmek 5 liraydı, 8 lira oldu. Gıda ürünlerine zam geliyor. Gıda ürünlerine 4-5 kat fiyat artışı oldu. Kırmızı et fiyatları arttı. Ramazan ayında her zaman kırmızı et fiyatı yükselirdi. Ancak şu an kırmızı ette suni bir fiyat artışı söz konusu.” dedi.

Yardımcı, kırmızı ettin fiyatında suni bir yükselme durumunun mevcut olduğuna dikkati çekerek, “Piyasada spekülatörler var. Devlet bu duruma fırsat vermeyecek, tedbir alacak. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda tedbir almalı.” dedi.

MALİYETLER ARTTIŞI, KIRMIZI ETE YANSIDI!

Kira, sigorta, elektrik ve işçi giderleri gibi üreticilerin ve kasapların birçok kalemde gideri olduğunu vurgulayan Yardımcı, şöyle konuştu:

“Maliyetler arttı. Asgari ücret arttı. Asgari ücretten eleman çalıştırsanız bile bir işçinin maliyeti en düşük 30 bin lira. Girdiler düşürülmediği sürece, kırmızı etin fiyatı düşmez. 5-10 tane danası olan üretici para kazanmıyor. Daha büyük çiftliği olan üretici para kazanıyor. Küçük üretici bu dönemde çok zor durumda.”

whatsapp-image-2024-01-12-at-09-48-48-1.png

“VATANDAŞIN HAFTADA 1 KİLO ET YEMİYOR”

Vatandaşların kırmızı et sevdiğini, tükettiğini belirten Yardımcı, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu, vatandaşın da zor durumda olduğunu ifade ederek, “Vatandaş haftada 1 kilo et yemiyor” dedi.

Osman Yardımcı, tüketicilerin kırmızı et yerine beyaz et tercih etmeye başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Vatandaş kırmızı etten daha çok tavuk tercih etmeye başladı. Ancak tavuk etten daha fazla pahalandı. Gıda enflasyonu beyaz eti de etkiledi. Tavuk fiyatı 3-4 katına çıktı. 1 kilogram tavuk 90 lira. Vatandaş bu durumu anlayamadı. Kırmızı etin daha pahalı olduğunu düşünüyor. Şu an 1 kilogram kıyma 450-500 lira arasında. İstanbul’da 1 kilogram kıyma 500 lira. Türkiye’nin her ilinde etin fiyatı değişkenlik gösteriyor.”

whatsapp-image-2024-01-11-at-14-49-30.png

KASABIN ZARARI VAR, KARI YOK”

Vatandaşın alım gücünün düşük olması nedeniyle kasaplarında iş potansiyelinin yüzde 50 düştüğünü belirten Yardımcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“100 kilogram et satan kasap, 50 kilo satmaya başladı. Kasapların yüzde 20 kâr payı var. Ancak bu dönemde esnaf kâr payını düşürdü. Kasabın zararı var, karı yok. Kasaplara kan lazım, biz serumla hayatta kalıyoruz. Kasaplar dükkânı kapatmamak için direniyor. Kasaplar, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Kasaplar bu süreçte mağdur. Çünkü kasapta sadece et satılıyor. Bu nedenle tüketiciler mahallesinde kasaptan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Osman Yardımcı, önümüzdeki hafta Türkiye’ye ithal canlı hayvan geleceğini belirterek, canlı hayvanların kesim işlemlerinden sonra, iç piyasaya dağıtımın olacağını ve piyasanın rahatlayacağını kaydetti.

Kuzunun dana etine göre her zaman daha pahalı olduğunu belirten Yardımcı, koyunların bahar aylarında doğum yaptığını, doğumdan sonra piyasada kuzu etinin ucuzlayabileceğine işaret etti.

UCUZ SUCUK ALMAYIN!

Yardımcı, tüketicileri "ucuz sucuk" konusunda uyararak, "Sucuğun maliyeti daha fazla. Bağırsak pahalı, baharat pahalı. Ucuz sucuk almayın. Etin kilosu 500 lira olduğu yerde 250- 300 liraya sucuk olmaz." dedi.

Osman Yardımcı, 1990’lı yıllarda koyun, kuzu ve keçi etinin daha çok tüketildiğini de anımsatarak, sözlerini tamamladı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.